Українська Служба

Примас Польщі про ставлення поляків до українців: Це вираз нашої людяності

16.06.2022 11:30
Архієпископ Войцєх Поляк у свято Божого Тіла наголосив, що позиція поляків щодо українців є вираженням людяності, того, ким ми є як люди
Ілюстраційне фотоPAP/Piotr Nowak

«Ставлення поляків до українців є виразом нашої людяності, того, ким ми є як люди», – сказав в Іновроцлаві примас Польщі архієпископ Войцєх Поляк. Він наголосив, що в кожній іншій людині ми повинні «бачити обличчя Христа».

У четвер примас візьме участь у месі та процесії вулицями Іновроцлава з нагоди свята Пресвятого Тіла і Крові Господнього.

Перед початком меси архієпископ Поляк сказав журналістам Польського агенства преси (PAP) та Польського радіо, що цього року Боже Тіло має особливий вимір для поляків.

«Безумовно, це насамперед вираз нашої людяності, того, ким ми є, як люди, небайдужі до чужих страждань. Це, безперечно, випливає з нас, віруючих, з істини, що Христос став людиною і що в кожному ми маємо бачити обличчя Христа – особливо в стражденній людині, яка рятується від страждань та смерті», – сказав він про ставлення поляків до біженців з України, де зараз триває оголошена Росією війна.

Він звернув увагу на те, що слова Христа «Я був чужим, і ви мене прийняли» постійно є звертанням до вірних. «Я вважаю, що таке ставлення також слід розглядати ширше, як вираження нашої людської солідарності. Того, що для людини, яка перебуває в стражданні, якій загрожує смерть, ми відкриваємо свої руки, своє серце, ми йдемо їй на допомогу»,  сказав примас Польщі.

Він вказав, що у день Божого Тіла вірні повинні бути «з Христом, присутнім у Євхаристії». «Наші думки, наші серця мають виражати нашу віру в те, що Він дійсно і справді присутній – сьогодні в цьому місці і в цей час, коли ми святкуємо Євхаристію, коли ми виходимо з Ним на вулиці», – сказав польський архієпископ.

PAP/Т.А.