IAR
Przemysław Goławski
18.08.2010
Gorzka na zdrowie
Gorzka czekolada dobrze wpływa na serce - pod warunkiem, że jest spożywana w umiarkowanych ilościach.
Czekolada gorzka.Glow Images/East News
Tajemnicą oczywiście jest umiar - gorzką czekoladę należy jeść dwa razy w tygodniu, nie więcej niż 30 gramów na raz. Dowiodły tego amerykańskie badania przeprowadzone na grupie ponad 30 tysięcy kobiet powyżej 48 roku życia.
Zdaniem naukowców, największe korzyści odnoszą kobiety w starszym wieku.
Te kobiety, które przestrzegały zaleceń zmniejszyły swoje ryzyko niewydolności serca o jedną trzecią. Te, które jadły czekoladę codziennie nie odnotowały żadnych pozytywnych skutków.
Dobroczynnym składnikiem są słynne flawonoidy, które chronią serce i obniżają ciśnienie krwi. Zbyt duże ilości czekolady prowadzą jednak do otyłości, bardzo groźnej dla układu krążenia.