Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
migrator migrator 29.04.2010

Pizza i kebab triumfują w polskiej gastronomii

Zupy, pierogi i zapiekanki przegrywają z kuchnią napływową - pisze "Puls Biznesu".

Z raportu firmy hurtowej Makro o polskim rynku gastronomicznym opartego na badaniu przeprowadzonym w tym roku przez OBOP wynika, że Polacy najczęściej poza domem jadają pizzę. Robi tak 37 procentów respondentów.

24 procent deklaruje, że posila się kebabami. W czołówce najczęściej wybieranych dań znajdują się też hamburgery - 19 procent wskazań. Pizzom i kebabom ustępują już nie tylko tradycyjne dania kuchni polskiej, jak zupy czy pierogi, ale także bardzo popularne kiedyś w naszym kraju zapiekanki, których jedzenie zadeklarowało 13 procent badanych - czytamy w "Pulsie Biznesu".

kg,Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)