Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 27.09.2011

Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskim

Kurki i ciasto francuskie to połączenie idealne! W sezonie grzybowym warto pokusić się o przygotowanie takiej zapiekanki.
Zapiekanka z kurkami i boczkiem na cieście francuskimfot.Wikipedia/Heisenberg-pl

Lista zakupów:

  • 1 ciasto francuskie
  • 25 dag kurek
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml śmietany 30%
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE: Kwadratową formę posmarować 1 łyżką oleju i wyłożyć ją ciastem francuskim – wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 140° z włączonym termoobiegiem. Boczek pokroić w słupki, a cebulę w niewielką kostkę. Boczek lekko podsmażyć wraz z cebulą na 1 łyżce oleju. Ubić 3 jajka ze szczyptą soli, dodać 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany i ubić ponownie.

Następnie dodać 1/2 gałki muszkatałowej i szczyptę chilli. Na podpieczone ciasto wyłożyć umyte, lekko rozdrobnione kurki, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć podsmażony boczek wraz z cebulą boczek, zalać wszystko masą jajeczną, wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem. Zapiekankę pokroić na 4 trójkąty i wyłożyć na talerze.

Przepis nadesłała pani Jolanta Perz-Straga.