polskieradio.pl
Paulina Jakubowska
26.10.2011
Tarta dyniowa - zwycięski przepis
Jest to przepis powstały na potrzeby 3 urodzin mojej córeczki. Dzieciakom i starszakom bardzo smakowało - pisze Pan Maciej.
Lista zakupów:
- 1/4 średniej wielkości dyni (do 3 kg)
- 15 dkg parzonego boczku
- 1 ciasto francuskie
- 1 ser pleśniowy typu lazur
- 2 cebule
- 1 pomidory w puszcze lub ok. 5 soczystych pomidorów
- Oliwa z oliwek
- oregano suszone lub świeże (duża porcja)
- sól
- pieprz
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienką kostkę. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy ciastem francuskim. Na dnie wyłożonej ciastem tortownicy układamy część dyni tak by zakryć dno. Następnie na dynię kruszymy połowę sera pleśniowego. Resztę dyni podsmażamy z cebulą i boczkiem na odrobinie oliwy z oliwek dodajemy pomidory oraz oregano i sól i pieprz. Tak powstały farsz studzimy, a następnie wykładamy do tortownicy, na wierzch kruszymy resztę sera. Całość pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem) do zrumienienia ciasta. Smacznego!
Przepis nadesłał Maciej Iwiński