Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Paulina Jakubowska 26.10.2011

Tarta dyniowa - zwycięski przepis

Jest to przepis powstały na potrzeby 3 urodzin mojej córeczki. Dzieciakom i starszakom bardzo smakowało - pisze Pan Maciej.
Tarta dyniowa - zwycięski przepis

Lista zakupów:

  • 1/4 średniej wielkości dyni (do 3 kg)
  • 15 dkg parzonego boczku
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 ser pleśniowy typu lazur
  • 2 cebule
  • 1 pomidory w puszcze lub ok. 5 soczystych pomidorów
  • Oliwa z oliwek
  • oregano suszone lub świeże (duża porcja)
  • sól
  • pieprz

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienką kostkę. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy ciastem francuskim. Na dnie wyłożonej ciastem tortownicy układamy część dyni tak by zakryć dno. Następnie na dynię kruszymy połowę sera pleśniowego. Resztę dyni podsmażamy z cebulą i boczkiem na odrobinie oliwy z oliwek dodajemy pomidory oraz oregano i sól i pieprz. Tak powstały farsz studzimy, a następnie wykładamy do tortownicy, na wierzch kruszymy resztę sera. Całość pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem) do zrumienienia ciasta. Smacznego!


Przepis nadesłał Maciej Iwiński