Od dziś kolejny etap luzowania obostrzeń. Sprawdź, co się zmienia
– Przez ostatnie tygodnie intensywnie pracowaliśmy nad nowym, letnim menu, które zaprezentujemy naszym gościom już dziś. To owocowe propozycje, które będą kojarzyć się z wakacjami. Mamy nadzieję, że się spodobają – mówi Agata Płocka, restauratorka z Warszawy. Jak przyznaje, liczy, że letnie miesiące pozwolą nieco odrobić straty, choć na pewno nie uda się wypracować zysku równemu działalności całorocznej.
02:18 _PR3_AAC 2021_05_15-08-22-47 gastronomia.mp3 Otwarcie restauracyjnych ogródków. Jakie smakołyki czekają na gości? (Zapraszamy na weekend/Trójka)
Pandemia wpłynęła na zakupowe zwyczaje i ostrożność w wydawaniu pieniędzy. Oto wyniki najnowszego badania
Otwarcie ogródków to zwrot w stronę normalności. – To nie jest jeszcze powód do świętowania, ale rzeczywiście wszyscy się mobilizują, żeby jak najszybciej rozpocząć działalność i odrobić straty, które mają z powodu zamknięcia. – ocenia Alicja Popek, z serwisu GastroWiedza.pl.
Zgodnie z decyzją rządu, od 15 maja 2021 roku restauracje oraz lokale gastronomiczne mogą otworzyć dla klientów swoje ogródki na świeżym powietrzu. Klienci będą musieli zajmować co drugi stolik, a odległość między stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m.
fot. PAP/Łukasz Gągulski
***
Tytuł audycji: Zapraszamy na weekend
Prowadzi: Piotr Firan
Autor materiału reporterskiego: Józef Niewiarowski
Data emisji: 15.05.2021
Godziny emisji: 08.23
gs