Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Aneta Hołówek 24.12.2010

Sprawdź zawartość ryby w rybie

Inspekcja Handlowa zachęca do zachowania szczególnej ostrożności podczas przedświątecznych zakupów.
Sprawdź zawartość ryby w rybiefot. SXC

Ryba pojawi się na wigilijnym stole niemalże w każdym polskim domu. Zanim ją jednak kupimy musimy mieć świadomość, na co się narażamy.

- Jeżeli sprzedawca poinformuje, że w mrożonej rybie znajduje się 70 proc. mięsa ryby i 30 proc. czystej glazury, czyli wody, to taka informacja jest wyczerpująca i konsument może podjąć świadomą decyzję o zakupie – mówi w "Sygnałach Dnia" Grzegorz Wrzosek, szef mazowieckiej Inspekcji Handlowej. Ale często bywa, że po rozmrożeniu ryba traci nawet połowę wagi. Tyle było w niej wody.

Inspektor podpowiada, aby sprawdzać na etykietach skład produktów oraz datę przydatności do spożycia, szczególnie w przypadku produktów mięsnych.

- Każdy powinien uważać kupując mięso i jego przetwory – ostrzega w rozmowie z Mariuszem Pieśniewskim, Grzegorz Wrzosek.

- Producenci często fałszują informacje o składzie produktów, a to może być bardzo niebezpieczne – podkreśla Grzegorz Wrzosek.

Według szefa mazowieckiej Inspekcji Handlowej, nawet przedświąteczny pośpiech nie zwalnia nas z obowiązku kontrolowania sprzedawców. Sprawdzanie atestów na sprzedaż grzybów, czy wzmożona czujność przy zakupie przecenionego towaru, powinny być dla każdego naturalnym odruchem.

(ah)

Aby wysłuchać całego nagrania, wystarczy kliknąć "Srawdź zawartość ryby w rybie" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

"Sygnałów Dnia" można słuchać w dni powszednie od godz. 6:00.