W powstanie książki szczególnie zaangażowali się kardiolodzy. Prof. Janina Stępińska, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego podkreśla, że "Europejska książka kucharska” ma przede wszystkim upowszechnić zasady zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia.
Receptury maja układ alfabetyczny, a przepisy pochodzą z każdego, europejskiego kraju. - Jestem bardzo dumny, że mogłem brać udział w takim projekcie. Moje przepisy zostały skomponowane na bazie warzyw, owoców, białego mięsa i ryb – opowiada mistrz kulinarny, Robert Sowa.
A co jeść, żeby nasze serce było w jak najlepszym stanie? – Przede wszystkim polecamy ryby. Zasadniczo należy jeść to, co rośnie, a mniej to, co się rusza. Ryby stanowią tu wyjątek. Zupy też są bardzo dobre, ale nie powinny być gotowane na mięsie i nie z dodatkiem kiełbasy oraz śmietany – tłumaczy prof. Janina Stępińska.
Co najlepiej jeść na śniadanie? Tego, między innymi, dowiesz się z materiału, który przygotowała Alicja Dusza.
ei