Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Emilia Iwanicka 15.10.2012

Drżące ciasto i zupa naleśnikowa uratują twoje serce

Dorsz po lizbońsku, austriacka zupa naleśnikowa, czy drżące ciasto – to smaczne, ale przede wszystkim zdrowe dana, które pomogą w walce z chorobami serca. Zestaw specjalnych propozycja wspólnie przygotowali eksperci z całej Europy.
Przygotowania do wigilii nie muszą być utrapieniem.Przygotowania do wigilii nie muszą być utrapieniem.Glow Images/East News

W powstanie książki szczególnie zaangażowali się kardiolodzy. Prof. Janina Stępińska, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego podkreśla, że "Europejska książka kucharska” ma przede wszystkim upowszechnić zasady zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia.

Receptury maja układ alfabetyczny, a przepisy pochodzą z każdego, europejskiego kraju. - Jestem bardzo dumny, że mogłem brać udział w takim projekcie. Moje przepisy zostały skomponowane na bazie warzyw, owoców, białego mięsa i ryb – opowiada mistrz kulinarny, Robert Sowa.

A co jeść, żeby nasze serce było w jak najlepszym stanie? – Przede wszystkim polecamy ryby. Zasadniczo należy jeść to, co rośnie, a mniej to, co się rusza. Ryby stanowią tu wyjątek. Zupy też są bardzo dobre, ale nie powinny być gotowane na mięsie i nie z dodatkiem kiełbasy oraz śmietany – tłumaczy prof. Janina Stępińska.

Co najlepiej jeść na śniadanie? Tego, między innymi, dowiesz się z materiału, który przygotowała Alicja Dusza.

ei