Na sylwestrowe prywatki organizowane w ostatniej chwili Małgorzata Świgoń z "Przyjacióki" poleca warzywno-owocowe musy. - Robi się szybko, a jest przy tym zdrowe i pięknie wygląda - mówi w radiowej Jedynce ("Cztery pory roku"). Mus robimy na bazie kefiru, można dodać różne dodatki, co kto lubi.
Egzamin zdają też bułeczki podgrzane w piekarniku i różne pyszności do smarowana - masło przyprawione wegetą, gałką muszkatołową, czosnkiem, różnymi ziołami. Bułka może być najzwyklejsza wrocławska, pokrojona na kromki, zapieczona na złoty kolor.
Jak ktoś nie chce bawić się w pieczenie, można zrobić koreczki, różne kombinacje w różnym smaku. Z suszonymi pomidorami, owocami, przetykane wędlinami.
W sytuacji beznadziejnej przyjęcie zawsze uratują jajka z majonezem posypane np. posiekanym szczypiorkiem.
Jeżeli ktoś ma w zamrażalniku ciasto francuskie, można je pokroić w kwadraciki położyć kawałek koziego sera z ziołami albo szpinak lub dynię i upiec w piekarniku.
W sylwestra powinno być jedno poważne danie. Dobry jest bigos, choć szybko go nie zrobimy. Chyba że został nam ze świąt. Ale może być makaron z różnymi sosami. Skrajnie prosty sposób to wlać na patelnię oliwę z oliwek, pokrojone suszone pomidory, oliwki, bazylię, cukier (dobrze, jak się trochę skarmelizuje), czosnek lub inne przyprawy. Robi się 5-7 minut.
Małgorzata Świgoń daje również przepis na dwa oryginalne drinki bezalkoholowe.
Drink czekoladowy:
- 100 ml mleka,
- 75 ml śmietanki 12- albo18-procentowej,
- 75 ml kefiru,
- ok. 15 gramów drobno posiekanych orzechów, migdałów, gorzkiej czekolady, rodzynek, daktyli, skórki pomarańczowej – co kto lubi.
- 40 gramów cukru pudru.
Mleko przegotować, ostudzić, dodać do niego śmietankę, kefir i cukier. Dokładnie zmiksować i pod koniec miksowania dodać bakalie. Udekorować czekoladą startą w wiórki.
Drink melonowy:
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- pół dojrzałego, obranego melona.
Miksuje się dokładnie do czasu, aż powstanie piana i wrzuca kilka kostek lodu.
Rozmawiała Karolina Rożej.
(ag)