- Jeżeli mówimy o takich produktach spożywczych, jak na przykład jaja, to one podlegają obróbce termicznej, a wiemy, że wirus ginie w temperaturze 60 stopni, więc spożywanie ich jest bezpieczne - mówi w poradniku "Koronawirus - co musisz wiedzieć?" w Programie 1 Polskiego Radia biolog molekularny z Sieci Badawczej Łukasiewicz - Instytut Biotechnologii i Antybiotyków Małgorzata Kęsik-Brodacka.
Koronawirus w Polsce. Czy woda z kranu jest bezpieczna?
Zawsze myjemy owoce i warzywa!
- Jeżeli chodzi o produkty, które są opakowane i obawiamy się, że na powierzchni opakowania mogą znajdować się wirusy, to opakowania najlepiej jest się pozbyć i umyć ręce. Jeżeli chodzi o towary sprzedawane luzem, jak warzywa czy owoce, to klienci są teraz zobowiązani do noszenia rękawiczek jednorazowych, także tutaj też nie powinno mieć miejsca zakażenie. Pamiętajmy, że bez względu na to, czy mamy do czynienia z koronawirusem, czy nie, owoce i warzywa zawsze myjemy przed spożyciem - zaznacza Małgorzata Kęsik-Brodacka.
"Nie kaszlemy, nie kichamy, nie macamy"
Także rzecznik prasowy Mazowieckiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego Joanna Narożniak mówi, że świadomy klient powinien pamiętać, że do sklepu przychodzimy w maseczce i rękawiczkach. - Nie kaszlemy, nie kichamy i nie macamy produktów - zaznacza.
- Z badań nie wynika, aby koronawirus przenosił się przez żywność. Nasze zachowania, tej podwyższonej higieny i reżimu sanitarnego, wynikają z faktu, że ta żywność może być zanieczyszczona poprzez wydzielinę człowieka - podkreśla.
Joanna Narożniak informuje także, że na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego znajdują się zalecenia dotyczące odpowiedniej kombinacji temperatury i czasu, w której ginie koronawirus, np. 30 minut w 60 stopniach. - Tak więc, jeśli wszystkie produkty surowe poddamy obróbce cieplnej - zanieczyszczenie koronawirusem zostanie wyeliminowane - dodaje.
Choroba objawia się najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni, zmęczeniem. Wirus przenosi się drogą kropelkową. Aktualnie nie ma przeciw niemu szczepionki, można natomiast stosować inne metody zapobiegania zakażeniu.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Data emisji: 17.04.2020
Godzina emisji: 10.22
kh