Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 10.09.2020

Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę

Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. 

Posłuchaj
03:20 [ PR1]PR1 (mp3) 10 wrzesień 2020 10_22_49.mp3 Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę. Małgorzata Raducha na Podlasiu (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Potrzebne składnik:

  • rostbef
  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 0,3 kg kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • ogórki kiszone (plus szklanka soku z ogórków)
  • zielone i czarne oliwki
  • 2-4 ząbki czosnku
  • cytryna 
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • listki laurowe
  • ziele angielskie

Jak zrobić?

W dużym garnku, na małym ogniu, gotujemy kawałek wołowiny z kością, najlepiej rostbef, w proporcji pół kilograma mięsa na cztery litry wody. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w paski wieprzowinę (łopatkę lub karkówkę) i kiełbasę. Pod koniec smażenia do mięsa dorzucamy cebulę i czosnek.

Do wywaru dodajemy skrojone w paski marchewki, pietruszki i kawałek selera oraz przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gdy wywar się zagotuje dokładamy podsmażoną wieprzowinę z kiełbasą oraz garść pokrojonych w kółka zielonych i czarnych oliwek. 

Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy kilka skrojonych w kostkę ogórków kiszonych, szklankę soku z ogórków i kilka plasterków obranej ze skórki cytryny. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy.

Soljanka jest najlepsza następnego dnia, gdy jej składniki się przegryzą.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 10.09.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk