Poszatkowane ogórki i cebulę solimy i odstawiamy w misce na godzinę. Do osobnej miski ścieramy marchew, kroimy papryki i siekamy czosnek. Po godzinie odlewamy sok z ogórków i cebuli. Składniki z obu misek mieszamy i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny.
W tym czasie szykujemy słoiki (muszą być czyste i wyparzone, najlepiej z nowymi nakrętkami). Nakładamy do słoików przygotowaną sałatkę, którą zalewamy gorącą zaprawą przygotowaną z oleju, octu, pozostałej soli, cukru i przypraw.
Następnie wkładamy do dużego gara wymoszczonego gazetą lub lnianą szmatką. Pasteryzujemy od zagotowania przez kwadrans. Wyciągamy gorące słoiki i stawiamy je na blacie do góry dnem do ostudzenia (po ostudzeniu dokręcamy je na wszelki wypadek).
05:30 [ PR1]PR1 (mp3) 17 wrzesień 2020 10_20_35.mp3 Lato zamknięte w słoiku. Przepis na sałatkę z ogórków, marchewki, papryki i cebuli (Cztery pory roku/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 17.09.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk