Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 24.09.2020

Przepis na doskonały schab po warszawsku

- Schab w galarecie z musem chrzanowym - połączenie idealne. To wstęp do dobrej zabawy, do dobrej konsumpcji. Tajemnica dobrego schabu po warszawsku to odpowiednio doprawiona galareta i puszysty, delikatny mus - powiedział w audycji "Smaki polskie" Rafał Borowski z restauracji "U Wieniawy".
Posłuchaj
  • Przepis na doskonały schab po warszawsku (Smaki polskie/Jedynka)
Czytaj także

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 7-8 jaj ugotowanych na twardo
  • bulion warzywny
  • żelatyna
  • szczypiorek
  • chrzan - kilka łyżek
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek
  • olej

Jak przygotować?

Dzień przed pieczeniem schab nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i odrobiną oleju. Zawinięty w folię wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni. Następnie wkładamy je do rękawa piekarniczego i pieczemy w piekarniku około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.

Gdy mięso już wystygnie kroimy je w grube plastry, w każdym plastrze wykrawamy kieszonkę. Żelatynę mieszamy z bulionem według przepisu z opakowania. Płyn schładzamy. Obrane jaja tłuczemy albo blendujemy, dodajemy do nich chrzan i szczypiorek. Masą nadziewamy kieszonki. Schab zalewamy bulionem z gęstniejącą żelatyną. Schładzamy i podajemy na stół.


#SmakiPolskie 🔸 Dzisiaj przedwojenna kuchnia oficerska Warszawy – czyli z jednej strony wykwintne dania i przekąski, a...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 24 września 2020

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o przedwojennej kuchni warszawskiej:


Posłuchaj
05:03 [ PR1]PR1 (mp3) 24 wrzesień 2020 10_20_29.mp3 Przepis na doskonały schab po warszawsku (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Agnieszka Kunikowska i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 24.09.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk