Dzień przed pieczeniem schab nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i odrobiną oleju. Zawinięty w folię wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni. Następnie wkładamy je do rękawa piekarniczego i pieczemy w piekarniku około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
Gdy mięso już wystygnie kroimy je w grube plastry, w każdym plastrze wykrawamy kieszonkę. Żelatynę mieszamy z bulionem według przepisu z opakowania. Płyn schładzamy. Obrane jaja tłuczemy albo blendujemy, dodajemy do nich chrzan i szczypiorek. Masą nadziewamy kieszonki. Schab zalewamy bulionem z gęstniejącą żelatyną. Schładzamy i podajemy na stół.
#SmakiPolskie 🔸 Dzisiaj przedwojenna kuchnia oficerska Warszawy – czyli z jednej strony wykwintne dania i przekąski, a...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 24 września 2020
05:03 [ PR1]PR1 (mp3) 24 wrzesień 2020 10_20_29.mp3 Przepis na doskonały schab po warszawsku (Smaki polskie/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzą: Agnieszka Kunikowska i Roman Czejarek
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 24.09.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk