Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 01.10.2020

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
Posłuchaj
  • Dynia, warzywo bogate w witaminy i mikroelementy, które w kuchni można przyrządzić na wiele sposobów (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

dynie free 1200.jpg
Sezon na dynie. Okiem dietetyka: są źródłem witamin

Dietetyk Katarzyna Barańska przekonuje, że dynię warto uwzględnić w swoim jadłospisie. - Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ma wiele składników odżywczych, zarówno minerałów, jak i witamin, między innymi witaminy A, C, E, które będą wzmacniały odporność w sezonie jesienno-zimowym - zachwala. Ponadto w dyni jest magnez, wapń, fosfor, selen i cynk.


Posłuchaj
05:40 4PR dynie 1-10-2020.mp3 Dynia, warzywo bogate w witaminy i mikroelementy, które w kuchni można przyrządzić na wiele sposobów (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Nie należy gardzić też pestkami dyni, które są źródłem magnezu i cynku, ale również kwasów Omega 3, które zbawiennie działają na układ naczyniowo-sercowy.
Nie zapominajmy, że jadalne są również kwiaty i liście z dyni. Można je maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na patelni.

Posłuchaj całej rozmowy, w której przepis na zupę z dyni zdradza nasz redakcyjny kolega Błażej Prośniewski.


#SmakiPolskie 🔸 Skojarzenia z październikiem to oczywiście feeria barw bieszczadzkich buków i dębów 🍁, babie lato...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 1 października 2020

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 1.10.2020

Godzina emisji: 10.20

ag