Dynia pochodzi z Ameryki Łacińskiej, a do Europy sprowadził ją Krzysztof Kolumb. Obok walorów leczniczych świetnie sprawdza się również w kuchni. W Polsce przeżywamy właśnie szczyt dyniowego sezonu, więc warto to wykorzystać.
Barbara i Piotr Adamczewscy podkreślali w "Czterech porach roku", że dynia może być składnikiem zarówno przekąsek, deserów, zup, dań głównych, a nawet tortów. Bardzo popularna u nas jest zwłasza zupa z dyni. Piotr Adamczewski zaproponował jej wersję na ostro.
- Dynię obrać z grubej skórki, usunąć pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać 2 łyżki oleju z pestek winogron, wlać 3 łyżki wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu aż do całkowitego rozgotowania. Następnie lekko ostudzić dynię, zmiksować na gładki krem, dodać 4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosołu, zagotować doprawiając solą, ostrą papryką i imbirem. Do śmietany dodać odrobinę ciepłej zupy, starannie wymieszać, wlać do garnka i podgrzać. Zupę na talerzu posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami z dyni i osobno podać grzanki - zakończył.
By poznać więcej przepisów na potrawy z dyni posłuchaj całej rozmowy Roman Czejarka i jego gości.
pg