Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 29.10.2012

Oto dumna królowa polskich stołów

- Dynia jest ładnym przedmiotem. Zarówno wtedy, gdy jest tylko krzaczkiem z zielonymi listkami, potem jak kwitnie i ma te cudowne żółte kielichy, i wreszcie gdy są już owoce - mówiła w Jedynce Barbara Adamczewska, współautorka wielu książek i programów kulinarnych.
DyniaDynia Andrzej Gralewski/mojepodlasie.cba.p

Dynia pochodzi z Ameryki Łacińskiej, a do Europy sprowadził ją Krzysztof Kolumb. Obok walorów leczniczych świetnie sprawdza się również w kuchni. W Polsce przeżywamy właśnie szczyt dyniowego sezonu, więc warto to wykorzystać.

Barbara i Piotr Adamczewscy podkreślali w "Czterech porach roku", że dynia może być składnikiem zarówno przekąsek, deserów, zup, dań głównych, a nawet tortów. Bardzo popularna u nas jest zwłasza zupa z dyni. Piotr Adamczewski zaproponował jej wersję na ostro.

- Dynię obrać z grubej skórki, usunąć pestki, pozostały miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać 2 łyżki oleju z pestek winogron, wlać 3 łyżki wody i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu aż do całkowitego rozgotowania. Następnie lekko ostudzić dynię, zmiksować na gładki krem, dodać 4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosołu, zagotować doprawiając solą, ostrą papryką i imbirem. Do śmietany dodać odrobinę ciepłej zupy, starannie wymieszać, wlać do garnka i podgrzać. Zupę na talerzu posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami z dyni i osobno podać grzanki - zakończył.

By poznać więcej przepisów na potrawy z dyni posłuchaj całej rozmowy Roman Czejarka i jego gości.

pg