Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 22.05.2013

Nie ma jak szparagi. Poznaj przepisy

Lekkostrawne, zdrowe, smaczne. To szparagi, a teraz jest właśnie sezon na to warzywo. - A można z nich wiele zrobić - zachwala Robert Sowa, mistrz kulinarny.
SzparagiSzparagiGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Mistrz kulinarny Robert Sowa podaje przepisy na potrawy ze szparagów (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Szparagi od dawna ceniono i nazywano nawet królewskim daniem. Może to ich kształt spowodował, że uważano je za afrodyzjaki. Do wielu zalet szparagów należy również ta, że można je przyrządzać na różne sposoby.
- Mogą być podawane, jako danie główne, jako zupa, jako zakąska, a nawet jako deser - mówi gość radiowej Jedynki. Zwraca uwagę, że są smakosze, którzy preferują szparagi zielone, inni wolą białe. Zielone - zdaniem Sowy - mają wyrazisty smak, białe dają możliwość szaleństwa z sosami.
Mistrz kulinarny zawsze obiera szparagi i odcina 2-3 centymetry zdrewniałej końcówki. Zauważa, że najlepsza w tym warzywie jest główka. Szparagi gotuje się w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Najlepiej gotować szparagi w pozycji pionowej, ale do tego trzeba mieć specjalny, wąski i wysoki garnek. - Możemy gotować szparagi kilka do kilkunastu minut - radzi gość "Czterech pór roku". To jest indywidualna sprawa, bo szparagi można jeść też surowe, więc każdy gotuje tyle czasu, żeby mu smakowały i odpowiadały twardością. Ale sugeruje, żeby szparagów nie rozgotowywać.
Na przystawki mistrz poleca ugotowane szparagi z dojrzewającymi szynkami i posypane startym serem. Mogą być też owinięte w płaty ryby, takiej która da się owinąć np. łososia.
Do przyrządzania zupy Robert Sowa wykorzystuje odcięte końcówki szparagów. Trzeba je wygotować, a następnie zmiksować, dodać sól, pieprz, troszkę gałki muszkatołowej, śmietanę, wywar warzywny lub kostkę rosołową, a gotowy krem posypać wcześniej uprażonymi na patelni pestkami z dyni lub słonecznika, albo orzeszkami piniowymi. Niektórzy do zupy dodają jeszcze kieliszek białego wina. - Hitem jest jak w dwóch garnkach ugotujemy w jednym biały krem, w drugim zielony i połączymy je na talerzu. Wtedy tworzy się biało-zielona zupa - mówi Sowa.
Posłuchaj całej rozmowy, w której mistrz Sowa podaje wiele przepisów na potrawy ze szparagów, w tym na zakąski i na szparagi grillowane.
Rozmawiał Bogdan Sawicki.
(ag)