Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 27.07.2020

Jak wygląda radio od kuchni, dosłownie? Zaglądamy do restauracji PR

Lato z Radiem wraz z Małgorzatą Raduchą odwiedziło restaurację "Niespodzianka", która mieści się w siedzibie Polskiego Radia w Warszawie. 
Posłuchaj
  • Jak wygląda radio od kuchni, dosłownie? Zaglądamy do restauracji PR - cz. 1 (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Jak wygląda radio od kuchni, dosłownie? Zaglądamy do restauracji PR - cz. 2 (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Jak wygląda radio od kuchni, dosłownie? Zaglądamy do restauracji PR - cz. 3 (Lato z Radiem/Jedynka)
Czytaj także

Małgorzata Raducha wraz z Beatą Musiał z "Niespodzianki" rozmawiały o stołecznej kuchni, m.in. o flakach po warszawsku. - Uwielbiam. Można ich długo nie jeść, ale w pewnym momencie za nimi się zatęskni - powiedziała Musiał. Można je przyrządzić na gęsto, na rzadko. Można je jeść z chlebem, z warzywami. Nie ma sensu za dużo kombinować. - Są takie rzeczy, których nie trzeba zmieniać, dostrajać. Tradycja ma tutaj duże znaczenie - stwierdziła szefowa "Niespodzianki".

Co ciekawe, "Niespodzianka" słynie z niezwykłych połączeń, to kuchnia fusion, łączy tradycję z nowymi smakami. Można tu zjeść na przykład zielone pesto z... rzodkiewek. Na antenie Musiał podzieliła się ze Słuchaczami między innymi przepisem na zupę gołąbkową. Wystarczy kawałek kapusty, włoszczyzna, ziemniaki, trochę mięsa mielonego, koncentrat pomidorowy i koperek.

Lżejszą odmianę tego, co tradycyjne proponuje z kolei bloger kulinarny Mariusz Budrowski, który potrafi zrobić flaki bez flaków i bigos bez mięsa. - Flaki mogą być zrobione z boczniaków. Boczniaki piękne zastępują mięso, zawierają dużo białka. W bigosie najważniejsza jest kapusta, do tego dorzucamy grzyby - mięso leśne - wskazał Budrowski. 

W "Lecie z Radiem" mówiliśmy także o tym, jak zamknąć smaki lata w słoiku, by cieszyć się nimi także w zimie. Ci, którzy robią przetwory dzielą się na tych, którym one wychodzą i na takich, którym zawartość słoików pleśnieje. Co robić, żeby wyszło? Pani Beata przyznała, że wszystkiego trzeba się nauczyć metodą prób i błędów. Zwróciła uwagę, że wiele zależy od jakości produktu. Gość radiowej Jedynki zdradziła w audycji, jak zrobić konfitury bez cukru. 

W "Lecie z Radiem" można także wysłuchać zwierzeń Słuchaczy dotyczących ich kulinarnych... porażek.

***

Lato z Radiem 2020

Dziennikarze radiowej Jedynki, jak co roku, wyruszają w Polskę, by od poniedziałku do soboty, do końca sierpnia, odwiedzać najciekawsze turystycznie, historycznie i kulturowo miejsca w całym kraju. To, które miejsca znajdą się na mapie reporterskich wyjazdów, zależeć będzie od… Słuchaczy, biorących udział w plebiscycie Turystyczna Lista Przebojów PL!

Turystyczna Lista Przebojów powstaje dzięki Państwu. Czekamy na zgłoszenia interesujących miejsc w Państwa regionach i pomysłów na spędzanie czasu wolnego dla całych rodzin! Zdjęcia i filmiki pięknych, nieodkrytych dotąd miejsc można przesyłać za pośrednictwem internetowego formularza na stronie turystycznego plebiscytu.

Relacje reporterskie z wyjazdów w wybrane regiony Polski można śledzić na antenie radiowej Jedynki, pod adresem latozradiem.pl oraz w mediach społecznościowych Polskiego Radia.

. 

***

Tytuł audycji: Lato z Radiem 

Prowadzi: Daniel Wydrych

Reporter: Małgorzata Raducha

Data emisji: 27.07.2020 r.

Godzina emisji: 9.00 -12.00

kk