Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
migrator migrator 16.12.2009

Przez żołądek do serca Sardynii

6grudnia2009
Posłuchaj
  • Sardynia kuchnia DWÓJKA 6 grudzien 2009 16_19_17
  • Sardynia wyspa DWÓJKA 6 grudzien 2009 16_10_40
  • Sardynia polifonia DWÓJKA 6 grudzien 2009 16_49_02
  • Sadrdynia wyobraznia DWÓJKA 6 grudzien 2009 16_37_52
Czytaj także

Wielogłos na temat kultury, kuchni i tradycyjnej muzyki Sardynii

Druga co wielkości wyspa Morza Śródziemnego przechodziła w ciągu ostatnich trzech tysięcy lat z rąk do rąk: władali nią m.in. Kartagińczycy, Rzymianie, Wandale, Aragończycy, Austriacy i wreszcie Włosi. Mimo to Sardynia zachowała swą kulturową odrębność definiowaną przez relikty starożytnej cywilizacji Nuraghe, unikalny język Sardu oraz archaiczne ludowe śpiewy polifoniczne.

Profesor Gian Maria Faria, Barbara i Piotr Adamczewscy - słynni krytycy i podróżnicy kulinarni - oraz muzykolog Bożena Muszkalska przekonują, że Sardynią nasycić można wszystkie zmysły.

Profesor Gian Maria Faria opowiada o paradoksalnie mało "wyspiarskim", zamkniętym charakterze tradycji sardyńskiej.

Barbara i Piotr Adamczewscy dzielą się przepisami na przysmaki sardyńskiej kuchni pasterskiej.

Najpyszniejsze i najbardziej odrażające tradycyjne dania Sardynii.

Bożena Muszkalska o muzycznym oraz społecznym fenomenie archaicznych śpiewów polifonicznych.