Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Agnieszka Paciorek 01.08.2011

Dlaczego w lodówce jest światło, a w zamrażalniku nie?

To pewne nieudogodnienie, szczególnie dla nocnych marków. Okazuje się, że wytłumaczenie takiego stanu rzeczy jest banalnie proste.
Dlaczego w lodówce jest światło, a w zamrażalniku nie?Glow Images/East News

W zamrażalniku panuje temperatura od -18 do -25 stopni Celsjusza. W tak niskiej temperaturze żadna standardowa żarówka nie jest w stanie normalnie produkować światła. – Z uwagi na wytwarzanie ciepła przez żarnik, szybko by się spaliła – mówi ekspert.

Co prawda, można by zacząć montować w zamrażalnikach specjalne żarówki, odporne na niską temperaturę, lecz znacznie zwiększyłoby to koszty takich urządzeń.

Zamrażalniki mają ponadto niewielką pojemność i zwykle próbujemy do nich włożyć ile się da. W związku z tym, zamontowane źródło światła zabierałoby trochę tego cennego miejsca.

Na szczęście jest wyjście z sytuacji. Otwarcie drzwi, przy zewnętrznym oświetleniu, zwykle wystarcza do zidentyfikowania i zlokalizowania produktów.

ap

tagi: