Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Paweł Jakubicki 25.11.2014

Polskie jabłka na podbój Azji

Kilka miesięcy po wprowadzeniu przez Rosję embarga na polskie jabłka nasi sadownicy zaczynają łapać oddech. Do Singapuru dotarła pierwsza partia polskich jabłek, a w drodze są kolejne kontenery z naszymi championami i glosterami.
Polskie jabłka na podbój Azjiflickr/BC Gov Photos
Posłuchaj
  • 25.11.14 Jolanta Kazimierska: „W Polsce mamy idealne warunki klimatyczne do tego, by uzyskać niepowtarzalny smak naszych jabłek (…)”

„Bicolored Apples from Europe” to hasło przewodnie kampanii informacyjno-promocyjnej, której głównym celem jest popularyzowanie europejskich , w tym polskich jabłek . W związku z embargiem rosyjskim staramy się sprzedawać nasze jabłka m.in. w  Emiratach  Arabskich i Chinach oraz w innych państwach azjatyckich.

Gość PR24 Jolanta Kazimierska, Prezes Stowarzyszenia Unia Owocowa powiedziała, że szczególnie liczymy na Emiraty Arabskie, które traktujemy jako platformę komunikacyjną dla pozostałych państw zatoki i państw Afryki. W tej chwili trwają pracę nad podpisaniem dwustronnego protokołu, który umożliwiałby sprzedaż owoców także w Chinach – podkreśliła Jolanta Kazimierska.

- Chiny są dla nas zupełnie nowym rynkiem, innym niż europejski. Tu mamy do czynienia z innym konsumentem, który ma swoje wymagania. Dla chińczyków najważniejsze jest to, aby jabłka były czerwone i słodkie – zaznaczyła rozmówczyni PR24.

Idealne warunki dla jabłek

W Polsce mamy idealne warunki klimatyczne do tego, by uprawiać różne gatunki jabłek. Jest wiele odmian, które mogą być przeznaczane zarówno na konsumpcję jak i przetwórstwo.

– Jesienne przymrozki, zmiany temperatur sprawiają, że jabłka, które rosną są słodkie i czerwone. Nasze jabłka mają niepowtarzalny aromat i smak. Balans temperatur sprawia, że nasze jabłka znacznie różnią się od tych, które produkuje się we Włoszech, Francji czy w Hiszpanii –  wyjaśniła Jolanta Kazimierska

PR24/Paulina Olak