Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Michał Skrzesiński 07.08.2016

Ludzie Gospodarki: Małgorzata i Grzegorz Skalmowscy

Gośćmi audycji Ludzie Gospodarki byli Mariola Piłat-Skalmowska i Grzegorz Skalmowski, właściciele Snails Garden. Pionierzy ślimakowego biznesu w kraju mówili w Polskim Radiu 24 o hodowli ślimaków, daniach, które można z nich przyrządzić, a także wykorzystywaniu ich w przemyśle kosmetycznym.
Posłuchaj
  • 07.08.16 Ludzie Gospodarki: Mariola Piłat-Skalmowska i Grzegorz Skalmowski, właściciele Snails Garden.

Ślimaki były jadane w Polsce już od XVII wieku. Jednak to w dużej mierze za sprawą gości Polskiego Radia 24 wróciły one współcześnie na nasze stoły. Ich firma – Snails Garden – działa od 13 lat i jest jedną z największych hodowli ślimaków w Polsce.

– Mamy zarówno hodowlę, jak i przetwórnię ślimaka hodowlanego śródziemnomorskiego. To jedyna w Polsce ubojnia i przetwórnia w jednym, więc jest to naprawdę nasza duma. Możemy się pochwalić, że na rynku polskim produkujemy najwięcej przetworów ze ślimaka – mamy ślimaki mrożone, tuszki, tuszki z podrobami, wątróbki, ślimaki w muszlach, ślimaki w puszkach i kawior ze ślimaka. Mamy też pomysł na ślimaki w panierce – mówiła Mariola Piłat-Skalmowska

Garden Snails działa nie tylko na rynku polskim, ale również zagranicznym. To za sprawą m.in. tego, że firma prowadzi swoją własną wylęgarnię.

– Zaopatrujemy Europę w tzw. mały wylęg. Stworzyliśmy podgrzewaną halę, podobną do pieczarkarni, która składa się z siedmiu pięter, gdzie rozmnażają się nasze ślimaki – powiedział Grzegorz Skalmowski.

Więcej w całym programie.

Gospodarzem audycji była Sylwia Zadrożna.

Polskie Radio 24/dds/pj

___________________

Data emisji: 07.08.2016

Godzina emisji: 15.15


tagi: