Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak 22.11.2015

Tradycyjne obrzędy... w internecie

Śmiergust, topienie Marzanny czy siwki - to tylko niektóre ze zwyczajów i obrzędów, o których mówiliśmy w Trójce. Zapraszamy do świata barwnej tradycji, który teraz przenosi się do... internetu.
Posłuchaj
  • Magdalena karczewska i jej goście zapraszają do fascynującego świata polskich tradycji i obrzędów (Zagadkowa Niedziela/ Trójka)
Czytaj także

Okazją do rozmowy o polskich zwyczajach był projekt Rok obrzędowy z Wikipedią, oparty na wspólnych badaniach terenowych pracowników Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie, redaktorów i fotografów Wikipedii oraz wolontariuszy. Jego celem jest wzbogacenie zasobów Wikipedii o hasła na temat wybranych zwyczajów ludowych z terenu Polski i udostępnienie dokumentacji fotograficznej i filmowej tych zwyczajów i obrzędów (można je zobaczyć tutaj).

Naszymi gośćmi byli etnograf Aleksandra Polakiewicz i rzecznik prasowy Stowarzyszenia Wikimedia Polska Krzysztof Machocki. Opowiedzieli nam oni nie tylko o najciekawszych, a często zapomnianych już, polskich obrzędach i zwyczajach, ale zdradzili też gdzie i jak można je zobaczyć w internecie.

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi:  Magdalena Karczewska
Goście: Aleksandra Polakiewicz (etnograf), Krzysztof Machocki (rzecznik prasowy Stowarzyszenia Wikimedia Polska), Marcin Siuchno (Klub Ptaki Polskie), Łukasz Badowski (Centrum Nauki Kopernik)
Data emisji: 22.11.2015
Godzina emisji: 7.07

ei/pj

Oto przepis podany w trakcie audycji:

Buraczane kotlety:

POTRZEBUJĘ :

 

  • pół szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu będzie cała szklanka)
  • 2 szklanki ugotowanych (lub upieczonych w piekarniku) i startych na wiórki buraków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • natka pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku (chyba, że nie lubicie)
  • pieprz Cayenne (uwaga jest ostry, więc bez przesady, max. pół łyżeczni)
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka nasion kolendry
  • sól

 

Kasza jaglana (fot. PR) Kasza jaglana (fot. PR)

WYKONANIE:

 

Kucharz Nieduży:

- przygotować dużą blachę, wyłożyć papierem do pieczenia

- umyć buraki, jeśli nie kupujemy ugotowanych, po ugotowaniu obrać, skórka będzie odchodzić sama bez użycia noża, ale najlepiej założyć do tej czynności rękawiczki jednorazowe

- zetrzeć buraki na tarce na dużych oczkach

- odmierzyć suche produkty i wsypać do miski

- obrać cebulę

- pociąć natkę pietruszki nożyczkami także do miski

- obrać czosnek i zgnieść go w prasce dodać do masy

- dodać przyprawy

- wymieszać rękami (lub łyżką)

- uformować kulki i spłaszczyć je jak kotlety mielone, układać na blasze, można dość blisko, bo kotlety nie urosną

 

Kucharz Duży:

- przelać kaszę wrzątkiem

- ugotować kaszę

- uprażyć słonecznik na suchej patelni

- posiekać cebulę

- rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec kotlety ok. 40 minut

 

Kotlety przed upieczeniem (fot. PR) Kotlety przed upieczeniem (fot. PR)

Można jeść z bułką, jak hamburgery albo z ziemniakami i surówką

SMACZNEGO!