Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Marta Kwasnicka 15.11.2010

Gorzka czekolada na serce

Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych słodyczy pomaga obniżyć ryzyko chorób serca.
Gorzka czekolada na serce(fot. sxc.hu)

Wynika to z badań opublikowanych w piśmie "Archives of Internal Medicine".

Badania przeprowadzono wśród kobiet powyżej 70. roku życia. Wykazały one, że panie, które jadły czekoladę przynajmniej raz w tygodniu były o 35 proc. mniej narażone na zgon lub hospitalizację z powodu choroby niedokrwiennej serca, a także aż o 60 proc. mniej narażone na niewydolność serca w ciągu kolejnych 10 lat. Korzystny wpływ był zauważalny już przy niewielkiej ilości spożywanej czekolady – zauważa dr Joshua Lewis ze Szpitala Sir Charlesa Gairdnera w Australii. - Otrzegamy jednak przed regularnym konsumowaniem produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Nasze wyniki są związane raczej z umiarkowanym niż częstym spożywaniem czekolady – mówi.

Wraz ze swoim zespołem Lewis zebrał dane na temat spożycia czekolady wśród 1216 starszych kobiet. Około połowa z nich jadła mniej niż jedną porcję czekolady tygodniowo (równowartość kubka gorącego kakao). W tej grupie prawie 90 proc. kobiet w ciągu 10 lat trwania obserwacji było hospitalizowanych lub zmarło z powodu chorób serca, a 35 proc. z powodu niewydolności serca. Wśród kobiet, które jadły czekoladę częściej niż raz w tygodniu było to odpowiednio 65 i 18 proc.

Inne badania wykazały, że produkty zawierające flawonoidy (związki pełniące funkcję przeciwutleniaczy), jak m.in. gorzka czekolada, jabłka i czerwone wino, mogą chronić kobiety po menopauzie przed chorobami serca i epizodami sercowo-naczyniowymi.

Naukowcy podkreślają jednak, że o korzyściach dla zdrowia można mówić jedynie wtedy, gdy czekolada spożywana jest w rozsądnych ilościach i kiedy zastepuje inne słodycze.

(ew)