Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Marta Kwasnicka 25.11.2011

Piwo i wino dobre dla serca

Oczywiście: w rozsądnej ilości - informuje "European Journal of Epidemiology".
Piwo i wino dobre dla sercaSXC

Przeprowadzona przez włoskich naukowców metaanaliza z wykorzystaniem wyrafinowanych technik statystycznych badała związek pomiędzy spożyciem wina, piwa i mocniejszych alkoholi a zdarzeniami sercowo-naczyniowymi (cardiovascular events), jak zawał serca.

Uwzględniono 16 badań, które potwierdziły związek pomiędzy spożyciem wina a obniżonym ryzykiem zmian w naczyniach wieńcowych. Najlepszą ochronę dawała dawka odpowiadająca 21 gramom czystego alkoholu na dobę (około 200 ml, czyli spory kieliszek). 13 badań dotyczyło piwa - w tym przypadku najlepiej działała dawka odpowiadająca 43 gramom (w przybliżeniu półlitrowej butelce lub kuflowi piwa). Nie znaleziono związku pomiędzy mocniejszymi alkoholami a zdrowym sercem.

Ze względu na ograniczenia związane z metodą metaanalizy nie można definitywnie orzec, czy ochronne działanie wina i piwa ma związek z obecnymi w tych napojach polifenolami czy też z samym alkoholem.

(ew/pap)