PAP
Marta Kwasnicka
25.11.2011
Piwo i wino dobre dla serca
Oczywiście: w rozsądnej ilości - informuje "European Journal of Epidemiology".
SXC
Przeprowadzona przez włoskich naukowców metaanaliza z wykorzystaniem wyrafinowanych technik statystycznych badała związek pomiędzy spożyciem wina, piwa i mocniejszych alkoholi a zdarzeniami sercowo-naczyniowymi (cardiovascular events), jak zawał serca.
Uwzględniono 16 badań, które potwierdziły związek pomiędzy spożyciem wina a obniżonym ryzykiem zmian w naczyniach wieńcowych. Najlepszą ochronę dawała dawka odpowiadająca 21 gramom czystego alkoholu na dobę (około 200 ml, czyli spory kieliszek). 13 badań dotyczyło piwa - w tym przypadku najlepiej działała dawka odpowiadająca 43 gramom (w przybliżeniu półlitrowej butelce lub kuflowi piwa). Nie znaleziono związku pomiędzy mocniejszymi alkoholami a zdrowym sercem.
Ze względu na ograniczenia związane z metodą metaanalizy nie można definitywnie orzec, czy ochronne działanie wina i piwa ma związek z obecnymi w tych napojach polifenolami czy też z samym alkoholem.
(ew/pap)