Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Marta Kwasnicka 13.11.2012

Przebadano 60 pępków. Znaleziono 2000 szczepów bakterii

Wiele z nich żyje tylko na ułamku populacji. Skąd bierze się bogate życie pępka?
Przebadano 60 pępków. Znaleziono 2000 szczepów bakteriiGlow Images/East News
Czytaj także
Przebadan 60 pępków. Znaleziono 2000 szczepów bakterii
Wiele z nich żyje tylko na ułamku populacji. Skąd bierze się bogate życie pępka?
- Teraz wiemy, które szczepy bakterii sa częste w pępkach, a które występuja tam razdko - komentuje autor badań Robert Dunn z North Carolina State University. Okazało się, że płeć nie gra tutaj roli, na skład bakteryjny nie wpływa także wiek i miejsce zamieszkania czy urodzenia. Zawartość pępka jest twoim unikatowym znakiem tożsamości, chociaż niektórzy mają tam bardziej niezwykłe bakterie niż inni.
Średnio posiadamy w pępkach ok. 67 typów bakterii. Łącznie odkryto aż 2188 gatunków, ale większość z nich znaleziono tylko w kilku nietypowych pępkach. Jeden z ochotników od lat się nie kąpał, co, oczywiście, wpłynęło na ilość bakterii.
Badacze planują teraz rozszerzyć ilość badanych do 600. Może wtedy uda się zaobserwować pępkowe regularności. Wyniki badań nad pękami publikuje najnowszy numer PLOS ONE.

- Teraz wiemy, które szczepy bakterii są częste w pępkach, a które występują tam rzadko - komentuje autor badań Robert Dunn z North Carolina State University. Okazało się, że płeć nie gra tutaj roli, na skład bakteryjny nie wpływa także wiek i miejsce zamieszkania czy urodzenia.

Zawartość pępka jest twoim unikatowym znakiem tożsamości, chociaż niektórzy mają tam bardziej niezwykłe bakterie niż inni.

Średnio posiadamy w pępkach ok. 67 typów bakterii. Łącznie odkryto aż 2188 gatunków, ale większość z nich znaleziono tylko w kilku nietypowych pępkach. Jeden z ochotników od lat się nie kąpał, co, oczywiście, wpłynęło na ilość bakterii, które nosił.

Badacze planują teraz rozszerzyć ilość badanych do 600. Może wtedy uda się zaobserwować pępkowe regularności. Wyniki badań nad pękami publikuje najnowszy numer PLOS ONE.

(ew/Science.com)

tagi: