Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Jarosław Krawędkowski 24.06.2014

Rosjanie rozpoczynają kontrolę polskiego mięsa

Rosyjscy inspektorzy weterynaryjni rozpoczęli kontrolę zakładów eksportujących wyroby mięsne na tamtejszy rynek - poinformował prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Janusz Rodziewicz.
Rosjanie rozpoczynają kontrolę polskiego mięsa flo_loca25/sxc.hu/cc

Kontrolerzy wejdą do zakładów mięsnych Nowak oraz w Kole należących do grupy Sokołów. To właśnie te firmy jako jedyne sprzedawały gotowe wyroby do Rosji. Spółki te zabiegają o możliwość wywozu swoich wyrobów, dlatego wyraziły zgodę na rosyjską inspekcję - wyjaśnił prezes.
Dwa zakłady skontroluje sześciu inspektorów. Zdaniem Rodziewicza, będą sprawdzane dokumenty, ale także to co się dzieje w zakładzie oraz u dostawców surowca.

Pod koniec stycznia Rosja zakazała importu wieprzowiny z UE w związku z wykryciem afrykańskiego pomoru świń u dzików na Litwie. Później padłe dziki z wirusem ASF znaleziono w Polsce przy granicy z Białorusią.
Na początku lutego rosyjskie służby weterynaryjne (Rosssielchoznadzor) zezwoliły na import z Unii gotowych produktów z mięsa wieprzowego poddanych obróbce termicznej. Na początku kwietnia Rosja jednak wprowadzona zakaz importu przetworów mięsnych z Polski.
Polska eksportowała do Rosji głównie mięso. W ubiegłym roku do tego kraju wywieziono ok. 36 tys. ton mięsa o wartości prawie 100 mln euro. Natomiast sprzedaż przetworzonych wyrobów mięsnych była niewielka. W 2013 r. na tamten rynek zostało sprzedanych 6,7 tys. ton tych wyrobów, w tym roku - tysiąc ton.

PAP, jk