Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Anna Wiśniewska 24.03.2015

Bary mleczne: użycie przypraw nie pozbawi dotacji. To koniec absurdalnych przepisów?

Od 1 kwietnia do przyrządzenia dotowanych przez państwo potraw bary mleczne będą mogły wykorzystać ponad dziewięćdziesiąt surowców, w tym m.in. imbir, lubczyk, majeranek, nasiona kolendry czy cynamon - przewiduje projekt rozporządzenia MF w tej sprawie.
Bar mleczny koło Barbakanu w WarszawieBar mleczny koło Barbakanu w WarszawieAna Paula Hirama/Wikimedia Commons

Zmiana to odpowiedź na petycję właścicieli barów mlecznych.
Zaniepokojenie przedsiębiorców prowadzących bary mleczne wywołało rozporządzenie z grudnia ubiegłego roku, które - ich zdaniem - drastycznie ograniczyło listę potraw, na które bary mleczne mogą otrzymywać dotacje ministerialne. Ponad 2 tys. osób podpisało się pod petycją do ministra finansów Mateusza Szczurka z apelem o utrzymanie dotychczasowego wsparcia dla barów mlecznych. Problem polegał na tym, że na liście surowców, z których można przygotowywać dotowane przez państwo potrawy, nie ma przypraw.

Bary mleczne znikną przez absurdalne przepisy? >>>

Resort finansów opracował nowe przepisy. - Efektem wejścia w życie nowego rozporządzenia będzie wyeliminowanie wątpliwości, które pojawiły się w trakcie stosowana poprzednich zapisów rozporządzenia - powiedziała rzeczniczka prasowa Ministerstwa Finansów Wiesława Dróżdż. - Projekt powstał we współpracy z przedstawicielami przedsiębiorców prowadzących bary mleczne, którzy zgłaszali uwagi i wnioski dotyczące zasad dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych - dodała.
Zaznaczyła, że w nowym rozporządzeniu m.in. rozszerzono obowiązujący wykaz surowców do sporządzania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, uproszczono procedury ubiegania się o dotacje oraz sposób naliczania narzutu.

Projekt rozporządzenia ministra finansów w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych trafił do uzgodnień międzyresortowych - został opublikowany na stronie Rządowego Centrum Legislacji. Rozporządzenie to ma określić stawkę dotacji do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, zasady udzielania i rozliczenia dotacji oraz wykaz surowców, z których mogą być wytworzone dotowane posiłki. Lista ta liczy 94 pozycji, o ponad 20 więcej niż w przypadku obecnego rozporządzenia.
Zgodnie z określonymi w projekcie wymaganiami bar mleczny będzie mógł uzyskać dotację do posiłku, jeżeli stawka stosowanego narzutu na surowce służące do przyrządzenia dotowanych potraw nie przekracza 56 proc. ich wartości. Ustalono, że dotacja wyniesie 40 proc. wartości zakupionych surowców (z uwzględnieniem VAT), zużytych do sporządzania posiłków, powiększonej o narzut.
Rozporządzenie ma wejść w życie 1 kwietnia
Rozporządzenie ma wejść w życie 1 kwietnia, a resorty mają czas na przesłanie uwag do 24 marca. Ministerstwo Finansów tłumaczy, że krótki termin na zgłaszanie uwag wynika z konieczności szybkiego wejścia w życie rozporządzenia ze względu na "ważny interes społeczny".
W uzasadnieniu do projektu czytamy, że do obecnego rozporządzenia z grudnia 2010 r. przedsiębiorcy prowadzący bary mleczne mieli wiele zastrzeżeń. - Wobec powyższego podjęto dialog z przedsiębiorcami, którego celem było doprecyzowanie zasad dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, przy zachowaniu głównego celu jego wydawania wynikającego z ustawy o pomocy społecznej oraz kierując się racjonalnością wydawania środków publicznych - napisano.
Zgodnie z określonymi w projekcie wymogami dotowanymi posiłkami będą np. kluski leniwe, gotowane ziemniaki, gotowane buraczki, czy kompot. Podkreślono, że dla zakwalifikowania do posiłków dotowanych nie ma znaczenia, czy posiłek taki jest podawany na jednym talerzu z daniami mięsnymi. W barach mlecznych można bowiem sprzedawać także inne posiłki, np. mięsne.

PAP, awi