Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Anna Borys 15.12.2015

Polska domaga się od Komisja Europejska dopłat do eksportu wieprzowiny

Polska domaga się od Komisji Europejskiej wprowadzenia dopłat eksportowych do mięsa wieprzowego, które mają zatrzymać spadek cen trzody chlewnej. Sytuacja jej hodowców w UE jest coraz trudniejsza, co widać zwłaszcza w Polsce - informuje "Nasz Dziennik".
Produkcja wieprzowinyProdukcja wieprzowiny Pixabay.com

Jeszcze we wrześniu za kilogram żywca płacono średnio 4,61 zł, a teraz o prawie złotówkę mniej, przy czym wielu rolników otrzymuje ok. 3 zł.

Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel uważa, że wesprzeć sektor może KE. Ale Bruksela widzi jedyną możliwość pomocy producentom trzody w dopłatach do prywatnego przechowywania wieprzowiny, które mają ruszyć od 2016 r.

Ceny mięsa mogą wzrosnąć nawet o 20 proc.

Unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan ocenia, że w efekcie ceny mięsa mogą wzrosnąć nawet o 20 proc., bo część zostanie zdjęta z rynku.

Według Jurgiela to za mało. To nie jest wystarczający instrument do poprawy sytuacji na rynku, konieczne jest uruchomienie innych działań, przede wszystkim subsydiów eksportowych – mówił minister Jurgiel komisarzowi Hoganowi przed spotkaniem unijnych ministrów rolnictwa w Brukseli.

Hogan obiecał, że nasz wniosek zostanie rozważony, ale dopiero, gdy KE oceni skutki dotowania przechowywania mięsa.

PAP, abo