Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Michał Dydliński 08.06.2018

Przepisy o pomocniku rolnika - co warto wiedzieć?

Spadek zainteresowania pracą w rolnictwie i problemy z przyjazdem do Polski sprawiły, że w tym roku mniej obywateli Ukrainy przybyło do naszego kraju, by zatrudnić się przy zbiorach owoców i warzyw. Jednak Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego ma już 4 tysiące zgłoszeń od rolników, którzy zatrudniają pracowników sezonowych. Te zgłoszenia to wymóg nowej ustawy o pomocnikach rolnika.
Posłuchaj
  • Przepisy o pomocniku rolnika - co warto wiedzieć? (Dariusz Kwiatkowski/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
Czytaj także

Dzięki nowym przepisom tacy pomocnicy będą mieli m.in. ubezpieczenie. Dyrektor biura ubezpieczeń w centralni KRUS Anna Klemińska mówi, że takich zgłoszeń z pewnością będzie przybywać ze względu na pojawianie się na rynku kolejnych sezonowych warzyw i owoców.

Pojawiły się jednak sygnały od rolników, że są problemy z dostępem do specjalnych formularzy. Anna Klemińska wskazuje, że są one dostępne na stronie internetowej KRUS, więc nie powinno być z tym problemu.

Pomocnik zyskuje ubezpieczenie

Rozmówczyni NRG wyjaśnia, że obowiązkiem KRUS, nałożonym przez nowe przepisy, jest przyjęcie wniosku od rolnika, objęcie ubezpieczeniem pracownika oraz pobranie składki. Rolnik powinien zgłosić pomocnika do ubezpieczenia w ciągu 7 dni od zawarcia z nim umowy.

- Składka na ubezpieczenie wypadkowo-chorobowe wynosi 42 złote miesięcznie, a na zdrowotne - 142 złote miesięcznie. Jeśli pomocnik pracuje krócej, to składka na ubezpieczenie chorobowe jest wyliczana proporcjonalnie, natomiast na zdrotowne jest niepodzielna. Termin płatności obu przypada do 15 dnia kolejnego miesiąca - tłumaczy Anna Klemińska.

Co ważne, pracownicy z Ukrainy powinni na koniec pracy otrzymać od rolnika PIT, z którym po powrocie do ojczyzny należy zgłosić się do urzędu skarbowego.

Są pewne ograniczenia

Warto wiedzieć, że zatrudnieni sezonowo pomocnicy rolnika mogą wykonywać pracę tylko własnymi rękoma, bez użycia maszyn. Zbierać mogą owoce, warzywa, chmiel, tytoń i rośliny zielarskie.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Dariusz Kwiatkowski, md