Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Jarosław Krawędkowski 17.08.2020

Wakacje 2020: trochę tańsze noclegi, niewiele więcej płacimy za posiłki w restauracjach

Pandemia, która ograniczyła wojażowe zapędy Polaków odbija się na wakacyjnych wydatkach - na początku sierpnia br. ceny noclegów w Polsce spadły o około 5 proc. w porównaniu z początkiem lipca, w tym czasie ceny w gastronomii wzrosły tylko o 0,2 proc. - poinformowało Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych (CASE).
Wakacje 2020: trochę tańsze noclegi, niewiele więcej płacimy za posiłki w restauracjachGlow Images/East News

Według danych CASE Online CPI (indeks mierzący dynamikę cen konsumenta na polskim rynku, oparty o dane pochodzące z internetu) ceny usług związanych z zakwaterowaniem w Polsce spadają od początku wakacji.

Spadek cen noclegów to efekt pandemii: hotelarze reagują na zmniejszenie rezerwacji

- Przyczynami tej zmiany mogą być niezadowalające wyniki rezerwacji w tegorocznym sezonie z powodu pandemii COVID-19, a także chęć przyciągnięcia klientów korzystających z tzw. bonu turystycznego, który obowiązuje od 1 sierpnia – mówi cytowany w informacji analityk CASE Adam Śmietanka.


corona-5148747_1280_1.jpg
Badanie: obostrzenia zniechęciły europejskich turystów do zagranicznych wojaży

O ponad połowę mniej turystów niż przed rokiem

Według danych GUS w czerwcu liczba turystów w Polsce spadła o 62,7 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego.

Za to trochę więcej zapłacimy za posiłki w restauracjach i barach

Ekspert CASE zaznacza jednak, że o ile pod koniec wakacji może nam się udać zaoszczędzić na noclegach, to za wyżywienie średnio zapłacimy więcej niż na początku lata. Wprawdzie w kategorii "gastronomia" ceny w indeksie CASE CPI wzrosły dość nieznacznie na początku sierpnia (o 0,2 proc. w porównaniu do cen z początku lipca) to łączna zmiana od początku roku wynosi już blisko 3 proc.

Więcej zapłacimy za frykasy – ośmiorniczki, krewetki, taniej za dodatek do grilla, czyli musztardę

Podwyżki - jak czytamy w informacji - to efekt zmian w matrycy VAT. Według danych CASE Online CPI z powodu zmiany stawki VAT z 5 proc. do 23 proc. w lipcu za homary, ośmiorniczki, kraby, krewetki i ślimaki (oraz inne skorupiaki, mięczaki, bezkręgowce wodne i ich przetwory) trzeba było zapłacić średnio o 8 proc. więcej niż w czerwcu br.

Jednym z produktów, w przypadku którego stawka VAT w nowej matrycy spadła w największym stopniu jest musztarda (zmiana z 23 proc. na 8 proc.). Ceny tej przyprawy spadły średnio o 5 proc. w stosunku do czerwca.

- Jak obserwujemy w naszym indeksie, wpływ nowej matrycy VAT na inflację jest dość ograniczony. Najistotniejsze zmiany stawek dotyczą produktów, które nie mają dużego udziału w koszyku przeciętnego konsumenta – zauważa Śmietanka.

Jednocześnie tanieje żywność – najwięcej owoców i warzyw

W informacji zaznaczono, że najnowszy odczyt indeksu Online CASE CPI sugeruje delikatny spadek średnich cen w lipcu w stosunku do czerwca (o około 0,16 proc.), głównie za sprawą taniejącej żywności. Wskazano, że obniżki cen w największym stopniu dotyczą warzyw (4,8 proc.) oraz owoców (4,0 proc.), co jest typowe o tej porze roku.

Dość istotny wzrost cen - jak wskazano - obserwowany jest natomiast w przypadku kategorii "Transport" (wzrost o 2 proc.), w której najważniejszą składową stanowią ceny paliw.

PAP, jk