Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Anna Borys 15.02.2013

Słodka czekolada skrywa gorzką prawdę

Słodka czekolada pieści nasze podniebienia od lat. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że uprawa kakao przynosi wiele goryczy.
Słodka czekolada skrywa gorzką prawdęmanufakturaczekolady.pl

Trudne warunki pracy i marne wynagrodzenie to typowe warunki pracy na plantacjach kakao w Afryce. Największym producentem na świecie jest Wybrzeże Kości Słoniowej, które dostarcza blisko 35 proc. surowca z którego robi się czekoladę.

Na terenie Wybrzeża Kości Słoniowej uprawa kakao odbywa się zazwyczaj w niewielkich, rodzinnych gospodarstwach (2 - 5ha). Słaba sieć dróg w kraju sprawia, że dostarczenie surowca do dwóch największych portów potrafi być wyzwaniem. Rolnicy często zdani są w tym zakresie na usługi pośredników, dysponujących samochodami. Zarówno rolnicy jak i spółdzielnie mają bardzo słabą siłę negocjacyjną w rozmowach z handlowcami. - Cena kakao zależy zazwyczaj od sytuacji na rynkach światowych. Najczęściej rolnik otrzymuje około 50 proc. giełdowej ceny kakao – mówi Katarzyna Szeniawska, współautorka książki "Gorzka czekolada".

Niskie wynagrodzenia to nie jedyny problem na plantacjach. Często przy zbiorach pracuję dzieci poniżej 15 roku życia. Często zmuszane są one do niebezpiecznej pracy polegającej na tym by przy pomocy maczet ścinać owoce kakaowca. Nikt im nie płaci za wykonywaną pracę.

Jak ustrzec się wspierania niesprawiedliwości społecznej. Warto kupując czekoladę zwrócić uwagę na certyfikaty Sprawiedliwego Handlu (np. z certyfikatem Fairtrade). Jeśli produkt ma takie oznaczenie można założyć, że pochodzi z plantacji na których nie pracowały dzieci, a producenci otrzymali uczciwą cenę za swoje produkty.

ekonsument.pl, ab