- W drugiej tarczy antyinflacyjnej już od 1 lutego na sześć miesięcy, czyli do końca lipca, wdrażamy kolejne rozwiązania - zapowiedział szef rządu.
"To nie jest zarobek przedsiębiorców"
- Do zera obniżamy VAT na żywność. Koszt tegoroczny może przekroczyć 6 mld, może nawet dojść do 7 mld. I tutaj apeluję do wszystkich przedsiębiorców, którzy handlują towarami żywnościowymi, o odpowiednie obniżenie cen produktów. To jest bardzo ważne. To nie jest dzisiaj zarobek przedsiębiorców, to jest część, która trafia do budżetu państwa polskiego - mówił premier Mateusz Morawiecki.
Podkreślił, że obniżenie stawki VAT do zera powoduje, że od 1 lutego powinny spaść ceny. Według Kancelarii Premiera doprowadzi to do oszczędności w gospodarstwie średnio 45 zł miesięcznie.
00:27 Premier M. Morawiecki wprowadzamy zerowy VAT na żywność.mp3 Premier M. Morawiecki: wprowadzamy zerowy VAT na żywność (IAR)
Ceny powinny być niższe na wszystkie artykuły
Premier mówił, że ogromna większość produktów żywnościowych objęta jest w tej chwili 5-procentową stawką VAT.
- Tylko jakieś bardziej wykwintne dania, owoce morza czy tego typu są na stawce wyższej - 23 proc. Te produkty żywnościowe, które są na stawce 5 proc., wszystkie bez wyjątku będą podlegały stawce 0 proc. To oznacza, że wszyscy, którzy handlują tymi produktami, powinni uwzględnić to w cenie i ceny powinny być niższe na wszystkie te artykuły - powiedział szef rządu.
Zaznaczył, że do sprawdzenia, czy ceny zostały obniżone, uprawnione są m.in. Inspekcja Handlowa oraz UOKiK.
PR24.pl, IAR, PAP, DoS