Niesprzedana żywność może też zostać wykorzystana w rolnictwie np. jako kompost lub pasza dla zwierząt.
W Polsce marnowanie żywności to również ważny problem społeczny. W naszym kraju co roku marnotrawi się aż 9 mln ton jedzenia. Warto zastanowić się nad rozwiązaniami ograniczającymi te straty. Tyczy się to szczególnie dużych supermarketów, których z roku na rok przybywa.
– Banki żywności w Polsce marzą o przepisach, które zostaną wprowadzone we Francji. Niestety w naszym kraju prawo nie jest tak restrykcyjne. Dopóki nie pojawią się normy prawne mobilizujące supermarkety do przekazywania niewykorzystanej żywności, to nadal olbrzymie ilości jedzenia będą marnotrawione – przyznała Agnieszka Bielska z Federacji Polskich Banków Żywności.
Rozmówczyni Polskiego Radia 24 podkreśliła, że Polska jest na 5. miejscu w zestawieniu państw Europy, które marnują najwięcej jedzenia. W odróżnieniu do Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji i Holandii, które wyprzedzają nasz kraj, to w Polsce zdecydowanie najwięcej produktów spożywczych marnuje branża spożywcza.
– W państwach będących na czterech pierwszych miejscach, które należą do najbogatszych na naszym kontynencie, najwięcej żywności marnują konsumenci. W Polsce prym pod tym względem wiedzie przemysł spożywczy. Mam tu na myśli zarówno etap produkcji, jak i dystrybucji – dodała Agnieszka Bielska.
Polskie Radio 24/db