Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Agnieszka Kamińska 12.09.2010

Zbierajmy grzyby z gąbką. Nieznane zostawmy w lesie

Wybierzmy te grzyby, które pod kapeluszem mają tzw. gąbkę z drobnych rureczek - radzi Wiesław Rozbicki z sanepidu
MuchomorMuchomorfot.Wikipedia

Większość najbardziej niebezpiecznych grzybów to grzyby blaszkowe, które posiadają na spodniej stronie kapelusza blaszki (cienkie listewki).

Najsmaczniejsze grzyby jadalne (maślaki, koźlarze, podgrzybki) mają na spodniej stronie kapelusza rurki, tzn. warstwę ułożonych obok siebie rureczek, przypominającą gąbkę. Popularnie nazywamy je grzybami rurkowymi. W tej grupie nie spotyka się grzybów śmiertelnie trujących.

Należy unikać zbierania grzybów, których nie znamy. "Generalnie tych trujących jest nie wiele tylko, że one są śmiertelnie trujące i chodzi o to, aby na nie nie trafić. Grzybiarz nie robi eksperymentów, koncentruje się na tych grzybach, które zna" - radzi Rozbicki. I dodaje - lepiej takie grzyby podziwiać w lesie, niż zbierać "a nuż się uda.

Sanepid doradzi

Wiesław Rozbicki dodaje, że w wojewódzkich stacjach sanitarno-epidemiologicznych bezpłatnych porad udzielają grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne warto pokazać je inspektorom.

Co roku umiera wiele osób

Co roku w Polsce z powodu zatrucia grzybami choruje około 700 osób, około 50 umiera.

Profesor Joanna Pawłowska z Centrum Zdrowia Dziecka podkreśla, że przy zatruciu toksycznymi grzybami może dość do niewydolności wątroby. Toksyna wiąże się z komórką wątrobową powodując jej całkowitą martwicę.

Objawy zatrucia

Inne działania toksyny to nudności, wymioty, bóle brzucha, te objawy występują przed pojawieniem się niewydolności wątroby. "Przy zatruciu najbardziej trującym grzybem, jakim jest na przykład muchomor sromotnikowy dochodzi do ostrej niewydolności wątroby, a w konsekwencji nawet do uszkodzenia mózgu" - zaznacza profesor Joanna Pawłowska. Dlatego wówczas pilnie potrzebny jest przeszczep wątroby.

Grzyby nie mają wartości odżywczych

Profesor Joanna Pawłowska przypomina, że grzyby oprócz walorów smakowych nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Mają za to zdolność do kumulacji metali ciężkich, radioaktywnych. "Mogą zdecydowanie przynieść więcej szkody niż pożytku" - mówi Joanna Pawłowska. .

Sondaż dla Polskiego Radia


Z sondażu Homo Homini dla Polskiego Radia wynika, że w związku z ostatnimi zatruciami grzybami w Polsce, 29 procent ankietowanych zwiększyło swoją czujność przy zbieraniu i spożywaniu grzybów. 38,3 procent odpowiedziało, że jest tak samo ostrożnych przy zbieraniu i spożywaniu grzybów jak dotychczas. 30,8 procent ankietowanych przyznało, że nie zbiera i nie jada grzybów w ogóle.

agkm