Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Agnieszka Kamińska 27.05.2011

Ostrzeżenie przed groźną bakterią: zmarły 4 osoby, kilkuset zarażonych

Fala zakażeń szczepem EHEC bakterii coli w Niemczech - zmarły cztery osoby, kilkaset jest zarażonych. - Bakteria jest niezwykle zjadliwa, jak na szczep coli. Trwają badania nad nią - powiedział w rozmowie z portalem polskieradio.pl Jan Bodnar, rzecznik GIS.
Ostrzeżenie przed groźną bakterią: zmarły 4 osoby, kilkuset zarażonychfot. PAP/EPA

Jak poinformowała Komisja Europejska, już w pięciu unijnych krajach stwierdzono przypadki ciężkiego zatrucia pokarmowego, wywołanego przez szczep bakterii coli. Zakażenia wykryto w Szwecji, Danii, Wielkiej Brytanii i Holandii. Są to przede wszystkim obywatele Niemiec, albo mieszkańcy tych czterech krajów, którzy odwiedzali w ostatnich dniach głównie okolice Hamburga, bo tam wykryto najwięcej przypadków.

Bruksela zaleca Europejczykom, którzy wrócili właśnie z Niemiec, by po wystąpieniu symptomów takich jak biegunka z krwią, natychmiast zgłosili się do lekarza.

Podejrzane ogórki, pomidory, sałata

O życie walczy 31-letnia Polka, zakażona EHEC, przebywa obecnie w szpitalu w Szczecinie. Kobieta wracała z Niemiec, nie wiadomo dokładnie, co było w jej przypadku źródłem zakażenia - czy ogórki, czy inne warzywa - powiedział portalowi rzecznik GIS, Jan Bodnar.

Nadal trwają badania i nad bakterią, i nad źródłami jej pochodzenia. Służby sanitarne w Niemczech na razie wykryły bakterię na importowanych ogórkach z ekologicznych z Hiszpanii, z dwóch regionów, Almeria i Malaga. Media piszą jednak również o importowanych pomidorach i sałacie. Poza tym sprawdzane są także ogórki z Holandii, sprzedawane w Niemczech, które mogą również być jednym ze źródeł zakażenia.

Jak informuje rzecznik GIS, procedury postępowania z zarażoną żywnością są we wszystkich krajach Unii takie same. W momencie kiedy służby sanitarne roześlą w stu procentach potwierdzone informacje, mogą zacząć się działania zmierzające do wycofania skażonych produktów z rynku.

agkm, IAR, polskieradio.pl