Według rzecznika Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Jana Bondara, do zatruć grzybami dochodzi najczęściej w rodzinach, które zbierają grzyby regularnie każdego roku. Przestrzegał przed zbieraniem małych owocników.
- Grzyb nie ma wówczas wykształconych cech i w tej rutynie łatwo o pomyłkę - powiedział ekspert
Jan Bondar przestrzega także przed podawaniem grzybów dzieciom. Podkreślił, że wielu specjalistów kategorycznie zakazuje dawania ich małym dzieciom.
- Jedni mówią, że do 7 lat, inni nawet do 10 lat życia dziecka, nie należy podawać najmłodszym żadnych grzybów. Po pierwsze nie jest to rodzaj pożywienia, które ma wartości odżywcze, poza smakiem i zapachem, a niesie ze sobą ryzyko zatrucia - zaznaczył rzecznik GIS
W ubiegłym roku, mimo dużej kampanii medialnej dotyczącej konsekwencji zatruć grzybami, przypadków ostrych zatruć było więcej niż zwykle.
mr