Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Anna Wittenberg 05.12.2011

Świąteczna ryba od dziś już nic nie zje

Karpie, które jemy w Wigilię są odławiane już teraz. Ryby przejdą specjalną kwarantannę - będą trzymane w wielkich akwariach i przestaną dostawać pokarm.

W gospodarstwach rybnych w okolicach Słupska rozpoczęło się odławianie karpi. Dzięki temu, że ze stawów wyłowi się je już dziś, nie będą pachniały mułem. Jaka jest tego cena?

- Nie jedzą, są trzymane w wodzie źródlanej o nieco niższej temperaturze. To poprawia smak karpia. - mówi Prezes słupskiego okręgu Polskiego Związku Wędkarskiego Teodor Rudnik.

Idealny karp powienien mieć wagę około dwóch kilogramów.

W tym roku ceny karpia w sklepach mogą nieco wzrosnąć, bo część ryb pada chorując na wirus KHV. Wirus dziesiątkuje karpie jeszcze na etapie hodowli. Nie jest groźny dla człowieka. Część ryb żyje mimo zarażenia KHV, ale w tym przypadku rozpoznanie choroby jest bardzo trudne - mówi znawca ryb Kornel Łabęcki. Do spożycia nie nadają się jedynie te okazy, które padną na etapie hodowli.Te sztuki są utylizowane - dodaje Łabęcki.

IAR, wit