Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Szałowska 29.09.2010

Zupy, pestki i buraczki – rewelacja na chłody

W jedzeniu nie chodzi o to, by się najeść. Jedzenie zostało stworzone, by nasycać nasze ciało. A o tej porze roku potrzebujemy tego, co rozgrzewa.
Zupy, pestki i buraczki  rewelacja na chłodyGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Zupy, pestki i buraczki – rewelacja na chłody
Czytaj także

Jesienią i zimą powinniśmy odżywiać się w sposób rozgrzewający. Sałatki z pestkami, brokuły z czosnkiem lub imbirem i koniecznie – zupy! Dietetycy podkreślają, że gdy kończy sie lato, nadchodzi czas marchwi, dyni, buraków i długo gotowanego rosołu z trzech mięs.

- Polecałabym buraczki polane olejem z pestek dyni i posypane dyniowymi pestkami; rewelacja! - zachęca Anna Krasucka z Akademii Odżywiania dla Zdrowia.

Powinniśmy dążyć do równowagi w każdym wymiarze, także w naszej diecie. Dlatego nie sugerujmy się tym co próbują forsować fast foody i reklamy. Zadbajmy o siebie od środka, by nie dobrały się do nas bakterie i wirusy z zewnątrz.


Audycji „Instrukcja obsługi człowieka” można słuchać na antenie Trójki codziennie od poniedziałku do piątku o godzinie 10.45. Zapraszamy.

(asz)