Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Ewa Dryhusz 04.03.2013

Cynamon, ferrari wśród antyutleniaczy

Cynamon to obowiązkowa przyprawa w każdej kuchni i zawsze można go użyć. Zabezpiecza nas przed efektami nadmiernego wzrostu cukru w organizmie, wymiata wolne rodniki, niweluje dyskomfort po ciężkostrawnym posiłku, odciąża trzustkę i wspomaga koncentrację.
Cynamonu można używać jako składnika różnych mieszanek przyprawCynamonu można używać jako składnika różnych mieszanek przyprawGlow Images/East News

Z badań wynika, że w ciągu jednego pokolenia 5 razy częściej chorujemy na cukrzycę typu 2. Styl życia również powoduje, że częściej dopada nas właśnie ta choroba. Co zrobić? Wiadomo, że najlepiej zrezygnować ze wszystkiego, co ma w sobie białą mąkę i unikać tego, co daje "pik insulinowy". I zdecydowanie odstawić słodycze. Dr Michał Mularczyk, internista, dietetyk podkreśla, że należy zmniejszyć ilość przyjmowanego cukru.

- Dajmy sobie np. raz w tygodniu przyzwolenie, by zjeść rzeczy bardziej słodkie. Te słodycze podnoszą nam nastrój. Ale jeśli już jemy coś, co ma dużo cukru, czyli powoduje wzrost ogromnej ilości wolnych rodników, zjedzmy to z czymś, co z kolei wymiata te wolne rodniki: dodajmy cynamon, albo wypijmy wcześniej zieloną herbatę - radzi gość Grażyny Dobroń.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Jaki jeszcze dobroczynny wpływ ma cynamon i dlaczego warto go używać także do mięs? Posłuchaj całej rozmowy!

"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15. Zapraszamy.