Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Konto Usunięte Konto Usunięte 18.05.2020

Resort zdrowia: wyzdrowiało ponad 7,5 tys. osób. 139 nowych zakażeń i 7 kolejnych zgonów

Mamy 139 nowych i potwierdzonych przypadków zakażenia koronawirusem - podało Ministerstwo Zdrowia. Resort poinformował także o 7 kolejnych ofiarach śmiertelnych patogenu. Łącznie zakażenie koronawirusem stwierdzono w Polsce u 18 885 osób, 936 z nich zmarło. Wyzdrowiało ponad 7,5 tys. pacjentów.

Nowe przypadki zakażeń, o których Ministerstwo Zdrowia poinformowało popołudniu, dotyczą województwśląskiego (42), dolnośląskiego (34), mazowieckiego (33), wielkopolskiego (10), łódzkiego (11), małopolskiego (4), opolskiego (4) i zachodniopomorskiego (1).

Resort zdrowia poinformował też o siedmiu nowych zgonach spowodowanych COVID-19. Wszystkie osoby miały choroby współistniejące.

Z powodu zakażenia patogenem 2 544 pacjentów jest hospitalizowanych, a 80 947 są objęte kwarantanną. Natomiast 18 772 osoby objęto nadzorem epidemiologicznym.

W sumie w Polsce potwierdzono 18 885 przypadków koronawirusa. Od początku epidemii zmarło 936 osób, a wyzdrowiało 7628.

Objawy zakażenia

Koronawirus SARS-CoV-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Objawia się ona najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni i zmęczeniem.

Czytaj więcej
koronawirus_1200 (2).jpg
"Dokonaliście czegoś niezwykłego". Georgette Mosbacher o walce Polski z koronawirusem

>>>[CZYTAJ TAKŻE] Koronawirus na Śląsku. Szumowski: skończyliśmy akcję badań blisko 14 tys. górników

Podejrzewa się, że do pierwszego zakażenia koronawirusem, który może wywoływać groźne dla życia zapalenie płuc, doszło w Chinach pod koniec 2019 r. na targu w Wuhanie, stolicy prowincji Hubei.​

Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych (opr. Maria Samczuk/PAP)Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych (opr. Maria Samczuk/PAP)

jp