Naszym gościem w studiu była m.in. Magda Kordaszewska, która zawodowo zajmuje się testowaniem zabawek. Opowiedziała o tym jak, jak dbać o bezpieczeństwo dzieci bawiących się zabawkami.
Rozmawialiśmy także o ulubionych zabawkach najmłodszych Słuchaczy Trójki. A eksperci warszawskiego zoo zdradzili nam, jak bawią się zwierzęta.
Nadziewana cukinia
0,5 kg mielonego mięsa
2 małe cukinie
1-2 ząbki czosnku
pomidory pelati (bez skórki z puszki lu pulpa pomidorowa)
ser typu parmezan
zioła wg uznania (tymianek, kolendra, bazylia)
sól i pieprz
na sos:
1 kg pomidorów świeżych lub
nieduża cebula
sól , cukier, odrobina soku z cytryny
kilka dużych ziemniaków
olej do smażenia
kolorowe warzywa do ozdoby:
czerwona i zielona papryka
ugotowany burak
biała rzodkiew lub rzepa
fot. Magdalena Karczewska
Przygotowanie :
Mogę zrobić sam:
- umyć warzywa
- wydrążyć miąższ z cukinii, nie wyrzucać, pokroić
- obrać cebulę i czosnek
- wycisnąć czosnek przez praskę
- nadziać sparzone i lekko przestudzone łódeczki z cukinii farszem
- ułożyć łódeczki cukinii w naczyniu żaroodpornym
Potrzebuję pomocy dorosłego:
- przeciąć cukinie wzdłuż na pół
- posiekać cebulę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek i posiekany miąższ cukinii i mięso
- kiedy mięso się zetnie dodać pomidory i jeszcze chwilę smażyć, bez przykrycia, żeby woda z sosu odparowała
- nastawić w dużym garnku wodę i włożyć łódeczki na 1-2 minuty do wrzątku
- wstawić cukinie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut
- pod koniec pieczenia posypać łódeczki serem
- piec jeszcze przez ok. 5 minut
fot. Magdalena Karczewska
Zapraszamy do wysłuchania audycji. "Zagadkową niedzielę" przygotowała i prowadziła Magdalena Karczewska.