Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Emilia Iwanicka 02.02.2014

Niedzielny poranek na sportowo

Pierwsza "Zagadkowa niedziela" lutego upłynęła nam pod znakiem pięciu olimpijskich kółek.
Przechodnie w parku olimpijskim w SocziPrzechodnie w parku olimpijskim w Soczi PAP/EPA/Christian Charisius

Tuż przed rozpoczęciem zimowych igrzysk w Soczi w Rosji rozmawialiśmy z Michałem Puszkarskim z Muzeum Sportu i Turystyki o idei olimpijskiej czyli Szybciej, Wyżej, Mocniej , o zdobywaniu medali i  kibicowaniu polskiej reprezentacji.

Podziwialiśmy też przyrodzę wokół Morza Czarnego, nad którym leży Soczi i smakowaliśmy tradycyjnej rosyjskiej potrawy – pielmieni.

Audycję przygotowała i prowadziła Magdalena Karczewska.

Do słuchania " Zagadkowej niedzieli " zapraszamy co tydzień od godz. 7.05 do godz. 9.00.

------------------------------------------------------

Pielmieni

fot.
fot. Magdalena Karczewska

nadzienie:

  • 1 kg mielonego mięsa (z łopatki wieprzowej lub mieszanego wieprzowego, wołowego i baraniny)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1 szklanki wody

ciasto:

  • ¾ kg mąki
  • ok. 1l wody w temperaturze pokojowej

Mogę zrobić sam :

  • umyć i obrać cebulę
  • zetrzeć cebulę na tarce na dużych oczkach (można przy tym gwizdać, żeby bardzo nie płakać) i dodać do mięsa
  • obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i dodać do mięsa
  • dodać  soli i pieprzu,  ręcznie wymieszać masę na nadzienie
  • usypać z mąki kopczyk i zrobić na środku dziurkę, jak krater wulkanu
  • wlać do dziurki trochę wody i wymieszać z mąką na plastelinę,
  • stopniowo dolewać wody i mieszać aż cała sypka  mąka się skończy i powstanie wielka klucha ciasta
  • uformować z ciasta kulę i wyrabiać je na gładką masę

fot.
fot. Magdalena Karczewska
  • kiedy masa będzie  gładka, bez grudek odcinać po niewielkim kawałku ,pozostałe ciasto schować pod miskę odwróconą do góry dnem, żeby nie wysychało

fot.
fot. Magdalena Karczewska
  • kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek
  • kieliszkiem lub filiżanką o średnicy ok.3 cm wycinać kółka i nakładać sporą porcję farszu
  • zaklejać, ale BEZ FALBANKI, zawinąć rogi do siebie i skleić jak polskie uszka
  • odkładać na tacę posypaną mąką

fot.
fot. Magdalena Karczewska

 

  • podajemy z kwaśną śmietaną, octem lub musztardą – do wyboru

 

SMACZNEGO!!