Trójka
Emilia Iwanicka
02.02.2014
Niedzielny poranek na sportowo
Pierwsza "Zagadkowa niedziela" lutego upłynęła nam pod znakiem pięciu olimpijskich kółek.
Przechodnie w parku olimpijskim w Soczi PAP/EPA/Christian Charisius
Posłuchaj
-
Niedzielny poranek na sportowo (Zagadkowa niedziela/Trójka)
Czytaj także
Tuż przed rozpoczęciem zimowych igrzysk w Soczi w Rosji rozmawialiśmy z Michałem Puszkarskim z Muzeum Sportu i Turystyki o idei olimpijskiej czyli Szybciej, Wyżej, Mocniej , o zdobywaniu medali i kibicowaniu polskiej reprezentacji.
Podziwialiśmy też przyrodzę wokół Morza Czarnego, nad którym leży Soczi i smakowaliśmy tradycyjnej rosyjskiej potrawy – pielmieni.
Audycję przygotowała i prowadziła Magdalena Karczewska.
Do słuchania " Zagadkowej niedzieli " zapraszamy co tydzień od godz. 7.05 do godz. 9.00.
------------------------------------------------------
Pielmieni
fot. Magdalena Karczewska
nadzienie:
- 1 kg mielonego mięsa (z łopatki wieprzowej lub mieszanego wieprzowego, wołowego i baraniny)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1 szklanki wody
ciasto:
- ¾ kg mąki
- ok. 1l wody w temperaturze pokojowej
Mogę zrobić sam :
- umyć i obrać cebulę
- zetrzeć cebulę na tarce na dużych oczkach (można przy tym gwizdać, żeby bardzo nie płakać) i dodać do mięsa
- obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i dodać do mięsa
- dodać soli i pieprzu, ręcznie wymieszać masę na nadzienie
- usypać z mąki kopczyk i zrobić na środku dziurkę, jak krater wulkanu
- wlać do dziurki trochę wody i wymieszać z mąką na plastelinę,
- stopniowo dolewać wody i mieszać aż cała sypka mąka się skończy i powstanie wielka klucha ciasta
- uformować z ciasta kulę i wyrabiać je na gładką masę
fot. Magdalena Karczewska
- kiedy masa będzie gładka, bez grudek odcinać po niewielkim kawałku ,pozostałe ciasto schować pod miskę odwróconą do góry dnem, żeby nie wysychało
fot. Magdalena Karczewska
- kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek
- kieliszkiem lub filiżanką o średnicy ok.3 cm wycinać kółka i nakładać sporą porcję farszu
- zaklejać, ale BEZ FALBANKI, zawinąć rogi do siebie i skleić jak polskie uszka
- odkładać na tacę posypaną mąką
fot. Magdalena Karczewska
- podajemy z kwaśną śmietaną, octem lub musztardą – do wyboru
SMACZNEGO!!