Czy wiecie, że…
Starożytni Grecy jedli placek z pieczonego chleba pokryty licznymi dodatkami, zwany plankuntos. Prawdopodobnie był on następcą czegoś, co we wcześniejszych wiekach jadali Babilończycy.
Pomidory, początkowo uważane za trujące, trafiły do Włoch w XVI wieku.
Oryginalny ser mozzarella robiono z mleka bawołów wodnych w VII wieku. Do Włoch trafił w wieku XVIII. Pierwszą na świecie prawdziwą pizzerią mogła być "Antica Pizzeria Port'Alba", którą otwarto w 1830 roku i która istnieje do dziś.
Włosi i Grecy jadali pizzę już kilka wieków wcześniej, zanim stała się ona popularna wśród arystokracji. W roku 1889 Neapolitańczyk Rafaele Esposito stworzył dla pary królewskiej pizzę, która stała się ich ulubionym daniem.
Dziś pizza jest znana na całym świecie, a podróżnicy są często zadziwieni tym, jak różne kultury potrafiły dostosować ją do swoich gustów.
Do Zagadkowej niedzieli zaprosiliśmy Marka Traczyka, eksperta włoskiej kuchni i kultury oraz prawdziwych kucharzy prosto z Włoch, którzy na oczach Kasi Stoparczyk będą wypiekać prawdziwy chleb.