Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak 12.11.2014

Jak wydobyć smak jesiennych warzyw?

Papryka, cukinia, dynia i bakłażan to warzywa, których jest teraz pod dostatkiem. Jak je przyrządzić, by cieszyć się pełnią ich smaku?
Z jesiennych warzyw można przygotować aromatyczne leczoZ jesiennych warzyw można przygotować aromatyczne leczo Glow Images/East News

Najlepiej i najprościej wymieszać je wszystkie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ulubione przyprawy, a potem dusić, aż powstanie aromatyczne i sycące leczo. Tę potrawę możemy podawać bez dodatków lub jeść z pieczywem, ryżem czy kaszą.

Piotr Grajewski z restauracji Blue Cactus podaje w audycji inny ciekawy sposób na wykorzystanie jesiennych warzyw, a Katarzyna Pruchnicka zdradza słuchaczom sprawdzony przepis na gęś z porami i wędzonymi śliwkami. Posłuchaj całej rozmowy, która jest dołączona do artykułu.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Piotr Grajewski
Data emisji: 12.11.2014
Godzina emisji: 11.15

(iwo/fbi)