Trójka
Izabela Woroniecka-Cieślak
25.03.2015
Przepis na makaron z borowikami i krewetkami
Borowiki, krewetki, natka pietruszki, makaron pappardelle... Brzmi pysznie? Bo jest pyszne!
Katarzyna Pruchnicka gotuje makaron z borowikami i krewetkamiMarek Korlak
Składniki:
- makaron pappardelle
- 120 g borowików (mrożone)
- 12 krewetek królewskich, koniecznie surowe, czyli szare, nie różowe (świeże lub mrożone)
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny i trochę masła
- pieprz świeżo mielony i sól
- pęczek natki pietruszki, najlepiej polskiej
- 250 ml smietanki kremówki 30%
Sposób przygotowania:
Borowiki rozmrażamy, wrzucamy na patelnię z olejem i odrobinę masła dla smaku. Chwilę smażymy. Ważne jest, żeby odparować z nich wodę.
Jak są już złote, zdejmujemy je z patelni. Patelni nie myjemy i układamy na niej krewetki z czosnkiem. Lekko je przysmażamy - krewetek nie wolno za długo gotować, nie można też spalić czosnku. Zdejmujemy. Gorącą patenię zalewamy śmietanką. Dzięki temu pełen umami smak grzybów i lekko słodki smak krewetek wejdzie do sosu (deglasacja). Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy grzyby, krewetki, poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy z makaronem.
Smacznego!