Trójka
Emilia Iwanicka
16.03.2016
Jak zrobić skórkę pomarańczową do domowych zapasów?
Podstawą są dobre owoce. - Najlepiej, jak przyjeżdżają z Sycylii, z jakiegoś gospodarstwa ekologicznego. Wtedy możemy mieć pewność, że skórka to nie jest materiał do wyrzucenia - mówi w Trójce Agnieszka Kręglicka.
Posłuchaj
-
Agnieszka Kręglicka podaje przepis na skórkę pomarańczowa (A nuż, widelec/ Trójka)
Czytaj także
Właśnie teraz mamy ostatnią szansę, by zasmakować dobrych pomarańczy (na kolejne trzeba będzie czekać do jesieni). Jest to też najwyższy czas, by zrobić dobrą skórkę pomarańczową, bez której z kolei trudno wyobrazić sobie wielkanocne baby drożdżowe, mazurki i keksy.
Agnieszka Kręglicka tłumaczy, jak wybrać pomarańcze, jak je obrać, żeby przygotować skórkę i wreszcie w jakim syropie należy ją gotować. Zdradza też tajemnice dobrego syropu do nitki.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka)
Data emisji: 16.03.2016
Godzina emisji: 11.15
ei/mk