Dziewczynka miała alergię na orzechy arachidowe, które znalazły się w czekoladkach, choć nie było to napisane na ich opakowaniu.
- Nie jest możliwe, by powstał produkt wolny od wszystkich alergenów, ale jeśli mamy jasną informację, że produkt nie zawiera danych składników, to wówczas możemy czuć się bezpieczni. Zaś jeśli na opakowaniu jest napisane, że "może zawierać", bądź że w "zakładzie są" wybrane alergeny, to wówczas powinna nam się zapalić czerwona lampka - wyjaśnia Justyna Marszałkowska-Jakubik z Centrum Dietetycznego Prolinea.
Alergolog dr Piotr Dąbrowiecki dodaje, że codzienne funkcjonowanie alergików jest życiem jak na bombie. - Nigdy nie wiadomo jak reakcja może się skończyć: banalnym świądem warg i gardła, interwencją pogotowia czy tym, co najgorsze - mówi lekarz.
Co oznaczają symbole na opakowaniach z żywnością i czy producent ma obowiązek umieszczenia na opakowaniu informacji o tym, co może zawierać produkt dowiesz się z nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Magazyn Reporterów Jedynki "Bez znieczulenia"
Prowadziła: Olga Mickiewicz
Goście: Justyna Marszałkowska-Jakubik (Centrum Dietetyczne Prolinea), Andrzej Gantner (dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności), dr Piotr Dąbrowiecki (alergolog, prezes polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Choroby Alergiczne i POChP)
Tytuł reportażu: "Bezpieczna żywność"
Autor: Magda Skawińska
Data emisji: 23.04.2015
Godzina emisji: 21.14
sm/ag