Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Emilia Iwanicka 21.02.2016

Czy językoznawca uważa jakieś słowa za brzydkie?

- Wszystkie słowa są jednakowo ciekawe. Ale tylko wtedy, kiedy je badamy - mówiła w Trójce językoznawca dr hab. Katarzyna Kłosińska.
Posłuchaj
  • Goście Magdaleny Karczewskiej opowiadają o języku polskim (Zagadkowa niedziela/ Trójka)
Czytaj także

- Czym innym jest używanie słów, a czym innym ich badanie. Nie trzeba być językoznawcą, żeby wiedzieć, że jakieś słowo jest nieodpowiednie i nie należy go używać - dodała Katarzyna Kłosińska.

W Międzynarodowym Dniu Języka Ojczystego o badaniu języka polskiego i ciekawostkach z tym związanych opowiadała najmłodszym słuchaczom autorka książki "Na tropie słów". Katarzyna Kłosińska mówiła przy tym o rzeczach, które i dorosłych mogą zaciekawić.

Od czego pochodzą nazwy miesięcy i dni tygodnia? Dlaczego językoznawstwo jest podobne do matematyki? Nazwa którego koloru ma najbardziej zaskakujące pochodzenie? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

Więcej ciekawostek i porad językowych na kanale moje.polskieradio.pl - "Zabawy z językiem" i na podstronie audycji "Co w mowie piszczy".

Książka dr hab. Katarzyny Kłosińskiej pt. "Co w mowie piszczy?" dostępna jest w internetowym sklepie Polskiego Radia >>>

W audycji podglądaliśmy też gniazdo puchacza, a Kucharz Nieduży przygotował wegetariańską wersję fasolki po bretońsku. Przepis znaleźć można poniżej.

***

Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Magdalena Karczewska
Goście: dr hab. Katarzyna Kłosińska (językoznawca)
Data emisji: 24.01.2016
Godzina emisji: 7.05

ei/kul

--------------------------------------------------------------------------------

Szybka fasolka po bretońsku-wersja wegetariańska
 
Potrzebuję:
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona cebula
Ostra papryczka
1-2 ząbki czosnku
Ok. szklanki pasaty (przecieru pomidorowego)
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka brązowego cukru
sól

(fot. M. Karczewska) (fot. M. Karczewska)


 
Kucharz Nieduży:
•    umyć warzywa
•    obrać cebulę i pokroić w kostkę
•    otworzyć fasolkę i odlać zalewę
•    obrać czosnek
•    pokroić ostrą paprykę (UWAGA! Po kontakcie z papryczką koniecznie umyj ręce mydłem lub rób to w rękawiczkach)
•    kiedy Kucharz Duży skarmelizuje cebulę dodać do potrawy gotującej się na wolnym ogniu przecier pomidorowy
 

(fot. M. Karczewska) (fot. M. Karczewska)



Kucharz Duży:
•    poddusić cebulę z papryczką
•    kiedy cebula lekko się zeszkli - skarmelizować  ją: zwiększyć ogień i wsypać cukier, cały czas mieszać dopóki cukier nie zacznie się topić i brązowieć. Uwaga nie przypalić cebuli!
•    ostrym nożem obkroić awokado i wyjąć pestkę
•    do tego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
•    dodać fasolkę
•    na koniec wydłubując łyżeczką ze skórki dodać awokado
•    Kiedy się zagotuje potrawa jest gotowa!