Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Tomasz Jaremczak 17.08.2013

Pyszne i zdrowe. Dlaczego warto się zajadać malinami

Owoce są jednym z dobrodziejstw lata. Do najbardziej smacznych należą maliny. Oprócz tego mają dużo witamin. Najzdrowsze są dziko rosnące np. w lasach.
Pyszne i zdrowe. Dlaczego warto się zajadać malinamisxc.hu

Maliny bogate są w kwas elagowy. - Działa przeciwnowotworowo, wpływa ochronnie na DNA. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu znalazł też zastosowanie w profilaktyce chorób krążenia - wyjaśnia Małgorzata Różańska z poradni dietetycznej Food Area.

Maliny są też bogate w potas i wapń, które regulują ciśnienie krwi. Zawierają również magnez, żelazo, miedź i kwas foliowy niezbędne w profilaktyce anemii i niedokrwistości.

Zapobiegają też chorobom stawów. - To dzięki temu, że mają działanie moczopędne. Zwiększają jego wydzielanie i tym samym przeciwdziałają odkładaniu się kwasu moczowego w stawach – dodaje Różańska.

Również w przeziębieniach maliny i sok z nich są bardzo pomocne. To z kolei dzięki zawartości kwasu salicylowego, który znajdujemy też w aspirynie. - Działa przeciwgorączkowo, napotnie i przeciwzapalnie - wyjaśniła Różańska.

Warto jeść maliny. Tym bardziej, że mają długi okres wegetacji. Sezon na nie kończy się dopiero wraz z nadejściem przymrozków.

Audycję z cyklu "Smaki zdrowia" prowadziła Anna Popek.

tj